AU ELIMINAT SĂRBĂTORILE CREŞTINE DIN CALENDARUL UNIUNII EUROPENE

Au inclus însă toate sărbătorile Islamului, Iudaismului

şi ale altor religii

  • Printr-o scrisoare adresată Preşedintelui Uniunii Europene, Sinodul Permanent al Bisericii Greciei protestează vehement împotriva eliminării sărbătorilor creştine din calendarul european, semnalând că este de neînţeles să se conteste semnificaţia pe care o are în viaţa cetăţenilor europeni credinţa comună în valorile şi principiile evanghelice.
  • Solicită să se corecteze această greşeală serioasă.
  • Vă prezentăm în întregime această scrisoare a Sinodului Permanent.
  • În timpul răposatului Arhiepiscop al Atenei Hristodul, un reprezentant al lumii evreieşti a declarat că nu se va permite ca Uniunea Europeană să devină „teren creştin”.

 

O nouă lovitură împotriva credinţei creştine şi a rădăcinilor creştine [ale Europei] din partea Uniunii Europene care de ani de zile încearcă să echivaleze creştinismul şi învăţătura acestuia cu o filozofie oarecare, provocând o reacţie puternică de protest atât din partea creştinilor ortodocşi, cât şi a celorlalte confesiuni. De data aceasta Uniunea Europeană a pus în circulaţie un calendar care se adresează copiilor şi care prezintă toate sărbătorile Islamului, ale Iudaismului, dar nu face nici o referire la sărbătorile creştine. „Nici măcar la marile sărbători ale creştinătăţii, precum sunt sărbătorile Paştelui şi ale Crăciunului”.

Acţiunea Uniunii Europene nu este întâmplătoare. Este rezultatul presiunilor pe care le-a exercitat recent atât masoneria, după cum a dezvăluit Mitropolitul Pireului Serafim, cât şi lumea evreiască în urmă cu câţiva ani. Reprezentantul acesteia declarase la redactarea Constituţiei Europene, când se punea problema menţionării rădăcinilor creştine ale Europei, că Europa nu poate constitui un „teren creştin”. La momentul acestei declaraţii a reprezentantului lumii evreieşti – trăia încă răposatul Arhiepiscop al Atenei Hristodul – au avut loc proteste serioase, chiar şi din partea acelei prese greceşti care în genere este ostilă Bisericii. Astăzi Uniunea Europeană neagă sărbătorile creştinismului, le dispreţuieşte, în schimb însă include sărbătorile Islamului, ale Iudaismului şi ale altor religii, despre sărbătorile creştinismului nepomenind nimic.

Această „omitere” dirijată a Uniunii Europene constituie oare un semn prevestitor că, spre exemplu, vacanţa de Paşti a elevilor se va transforma în vacanţa „sărbătorilor Primăverii”, ca în Franţa, şi se va întâmpla să trăim coşmarul ca noi, ortodocşii, să ne trimitem copiii la şcoală în Săptămâna Mare?

 Scrisoarea Sinodului Permanent al Bisericii Greciei către domnul Baruzo

Această „omitere” dirijată a sesizat-o Mitropolitul Kesariei, Daniil, care a propus-o ca temă de discuţie în Sinod. După o discuţie amănunţită, Sfântul Sinod a decis să trimită către Preşedintele Uniunii Europene, domnul Baruzo, următoarea scrisoare:

 Sfântul Sinod al Bisericii Greciei a fost neplăcut surprins să afle că prin finanţarea Uniunii Europene a fost editat şi circulă un nou calendar adresat copiilor care enumeră toate sărbătorile Islamului, Hinduismului şi ale altor religii, dar nu se referă la sărbătorile creştine. Acest lucru pune multe semne de întrebare, dat fiind faptul că majoritatea cetăţenilor Uniunii Europene aparţine marilor confesiuni creştine. Cum este posibil ca în cadrul editurilor Uniunii Europene să fie subestimate şi neglijate credinţa şi tradiţia a sute de milioane de europeni?

Rolul creştinismului în formarea Europei este indiscutabil. În calendar se menţionează chiar faptul că creştinismul este „un izvor nesecat de informaţii despre Europa”, dar, în ciuda acestei declaraţii, lipseşte orice referire la creştinism. Cum putem pretinde că oferim tineretului o educaţie adecvată despre Uniunea Europeană negând o religie care a contribuit la edificarea Uniunii Europene şi la unitatea acesteia?

Religia creştină deţine primul loc printre religiile Europei. Este absurd să se conteste importanţa atât de mare pe care o are în vieţile cetăţenilor europeni credinţa comună în valorile şi principiile evanghelice. Religia creştină, mai mult decât un simplu fapt religios, este şi factorul determinant în formarea istoriei culturale şi a identităţii spirituale pentru majoritatea zdrobitoare a cetăţenilor statelor membre din Uniunea Europeană. În plus, suntem datori să amintim de rădăcinile creştine ale Europei, care sunt consemnate în istorie şi sunt recunoscute de intelectuali europeni de elită, precum Thomas Eliot, Paul Valery şi alţii. De altfel, şi primii fondatori ai Comunităţii Economice Europene de atunci, şi anume Adenauer, Mover, Spaak, de Gasperi şi alţii, şi-au stabilit ca scop clar crearea, pe temeiul principiilor Evangheliei, a unei uniuni paşnice şi democratice de state. Creştinismul, cultura clasică grecească şi de dreptul roman (mai corect bizantino-roman) au fost rezervoarele din care Europa şi-a extras principiile democraţiei, ale statului de drept, ale respectului faţă de persoana umană, ale solidarităţii, ale dreptăţii sociale şi ale toleranţei. Sărbătorile creştine, precum Crăciunul şi Paştele, care lipsesc din calendar, se sărbătoresc în toată Europa de către mulţi oameni, chiar şi necreştini.

Suntem siguri că veţi lua măsurile necesare pentru a se îndrepta această serioasă eroare şi că veţi da instrucţiunile adecvate, ca să nu se mai distribuie acest calendar, ci să se tipărească un altul în care să se menţioneze cu claritate şi sărbătorile creştine. Acest lucru va fi în compatibilitate cu articolul 17 al Tratatului de la Lisabona, prin care Uniunea Europeană recunoaşte rolul Bisericilor în societate şi cultură şi cheamă marile comunităţi religioase la dialog continuu şi deschis.

Cu această ocazie vă urăm pentru Noul An 2011 sănătate şi reuşită de la Dumnezeu în toate acţiunile dumneavoastră.

Cu deosebită preţuire,

 Secretarul-şef,

† Arhim. Markos Vasilakis

 Ὀρθόδοξος Τύπος, 28.01.2011, nr. 1864, pp. 1, 7.

Traducere Mihail Ilie(G.O.)

 
 
 
Uniunea Europeana a trimis milioane de agende la diferite scoli, in care lista zilele cu sarbatori ale musulmanilor, hindusilor, sarbatori sikh, evreiesti si chineze, dar a uitat sa le mentioneze pe cele crestine.
Au fost facute peste trei milioane de agende, costul total fiind de aproximativ 5,3 milioane de euro. Aproximativ 350.000 de agende au fost deja distribuite in Marea Britanie, potrivit Daily Mail.In agende nu se mentioneaza Craciunul sau Pastele, in ciuda faptului ca birocratii europeni au listat foarte grijuliu “Ziua Europei” pe 9 mai.
UE a fost obligata sa isi ceara scuze dupa ce grupurile religioase si-au exprimat nemultumirea. John Dalli, comisarul UE pentru consumatori, a spus: “Regretam asta” si si-a cerut scuze. In timp ce scuza a fost facuta la modul general, au mai fost si scuze trimise in particular Guvernului francez si Conferintei Episopilor Catolici din Franta, care s-au plans direct la Bruxelles.

Johanna Touzel, purtatoarea de cuvant pentru Comisia Catolicilor din Europa, a spus ca aceasta greseala este “incredibila”. “In cazul in care Comisia nu marcheaza Craciunul ca sarbatoare in agendele sale, atunci ar trebui sa lucreze pe 25 decembrie”, a spus aceasta. Oficialii europeni au spus ca a fost o “mare eroare”, dar nu au putut explica cum s-a putut intampla. Agendele contin mai multe informatii, in special pentru adolescentii intre 12 si 16 ani, precum costul convorbirilor telefonice, pericolele de pe Internet si schimbarea climei.

Parlamentarul european din partea Germaniei, Martin Kastler, a dat vina pe “ateismul agresiv din aparatul Comisiei Europene”.

“Este imprudent sa spui ca a fost doar o greseala si inca una mare. Cer ca toate persoanele sa fie trase la raspundere imediat. Astept scuze din partea presedintelui Comisiei, deoarece cred ca a fost publicata intentionat in acest fel,” a adaugat Kastler.

Sursa : Ziare. com

Anunțuri