În Ciprul ocupat s-a descoperit un mormânt comun

în care se aflau trupuri de greci şi ciprioţi necunoscuţi

attilas954[1]

În Ciprul aflat sub ocupaţia forţelor armate turce s-a descoperit cel mai mare mormânt comun în care s-au găsit cadavre de greci şi ciprioţi necunoscuţi, şi anume în regiunea Xamít Mándres. Descoperirea a fost făcută publică de reputatul cotidian cipriot „Phileléphtheros” pe baza unor date puse la dispoziţie de Comisia de Investigare a Morţilor Necunoscuţi. Între altele, ziarul dezvăluie:  

2012_09_13_06_16_01__928e0aadc1de442d8c5dc7c2e085b992[1]

„Potrivit aprecierilor Comisiei, oasele aparţin soldaţilor eleno-ciprioţi căzuţi în luptă sau executaţi, care au fost încercuiţi atunci când a fost spartă linia de apărare „Mía Miliá” pe data de 14 august 1974. Se menţionează că între cei care au luptat în „Mía Miliá” se afla şi căpitanul de artilerie Tásos Márkou, care a refuzat să se retragă. Destui ostaşi se pare că au refuzat să se retragă rămânând fără îndrumare militară şi fără acoperire şi astfel, fie au căzut în luptă, fie au fost arestaţi şi apoi asasinaţi.

Ţinut secret

omadikos_tafos_Cyprus_occupied[1]

Locul respectiv, unde s-a găsit mormântul comun, este cunoscut de multă vreme, dar cei care ştiau acest lucru îl ţineau secret. În trecut s-a făcut referire la deplasarea gărzilor naţionale în acel loc cu camioane şi camionete, dar nu s-a putut verifica până acum în ce măsură informaţiile respective erau credibile.tromaktiko[1]

Să amintim că în urmă cu puţine zile, într-un alt mormânt comun din regiunea Traxóni (pe vechiul drum Lefkosia-Ammohóstou) s-a găsit şi cadavrul unui prunc. Descoperirea a fost cutremurătoarea, pentru că s-au identificat oasele unui prunc de doar câteva luni (născut chiar în 1974), pe care – potrivit mărturiilor – turcii l-au luat din braţele mamei sale şi l-au omorât. În mormânt s-au găsit şi oasele mamei sale, ale surorii lui de 11 ani, ale bunicii, precum şi oasele tatălui pruncului Andreas Kyriakos al lui Kyriakos.

LefkosiaMap01[1]

Comisia de Investigare a Morţilor Necunoscuţi s-a constituit în anul 1981, dar s-a evidenţiat printr-o activitate remarcabilă abia în ultimii ani, mai ales datorită metodelor ştiinţifice contemporane de investigare, precum este analiza ADN-ului”.

Orthódoxos Týpos, 21 septembrie 2012, nr. 1942, p. 8

Traducere mihil Ilie (G.O.)

Anunțuri