bartolomeu-si-masonii-cavaleri-de-malta[1]

Un Arhimandrit al Sfintei Arhiepiscopii a Atenei, care se declară preot al ordinului, afirmă că:

ORDINUL MASONIC AL TEMPLIERILOR FUNCȚIONEAZĂ CU BINECUVÂNTĂRILE PATRIARHULUI ECUMENIC

 de Gheorghios Zervós, Directorul ziarului Orthódoxos Týpos

imagesFEUO18YY

Arhimandritul se află evident într-o profundă înșelare, știut fiind că Ordinul Templierilor este strâns legat de ocultism, masonerie și satanolatrie. Arhimandritul dezvăluie că ordinul controlează instituții statale de interes public, ca de pildă organizația filantropică ”Arca Lumii”. Afirmă, de asemenea, că Mitropolitul Velestinului, kir Damaschin, este duhovnicul ordinului masonic și că ordinul nu acționează împotriva Bisericii.

Arhimandritul afirmă ceea ce afirmă și masonii declarați, care până la gradul 15 sau 16 nu știu căror cauze servesc. Date istorice arată că templierii au atât o organizare văzută, cât și una secretă. Servesc religia universală și Îl consideră pe Hristos drept un pseudo-profet. Au început ca creștini, însă ulterior s-au decreștinat. Controlează instituții, așa cum, de exemplu, masoni declarați controlau Spitalul de Oncologie din Nea Kifisiá. Au făcut aceste dezvăluiri mari Părinți duhovnicești trecuți la Domnul, precum Părintele Haralambos Vasilópoulos și alții. Este de datoria Arhiepiscopului Atenei și a Sfântului Sinod să denunțe masoneria. Același lucru este valabil și pentru Sfânta Mitropolie a Kifisiei, în cadrul căreia există un cleric membru al Ordinului Masonic al Templierilor. Sfânta Mitropolie a Kifisiei este datoare să verifice, dacă nu cumva și alți clerici ai ei sunt membrii unor ordine masonice și dacă este așa, să înceapă o lucrare de pastorație de combatere a masoneriei. Publicăm în întregime scrisoarea arhimandritului, care cu ”mândrie” declară că slujește Ordinul Templierilor. Vom înfățișa datele istorice care dovedesc că Ordinul Templierilor are legătură directă cu masoneria și cu intențiile de creare a religiei universale.

Masoneria a pătruns deja în conducerea Bisericii, dar și în rândurile sfințitului cler, după cum reiese dintr-o scrisoare a unui cleric publicată pe pagina de internet ”Engolpion antieretic”. Clericul dezvăluie că ordinul masonic al Templierilor funcționează cu binecuvântarea Patriarhului Ecumenic, kir Bartolomeu, și are drept duhovnic pe Înaltpreasfințitul Mitropolit al Velestinului, kir Damaschin, câtă vreme preotul respectiv afirmă că este preotul al ordinului. Clericul respectiv, provocat de anumite informații din ”Engolpionul antieretic”, potrivit cărora răposatul părinte Antonie Alevizópoulos, care ani la rând a fost responsabil al luptei antieretice în Biserica Greciei, a demonstrat că templierii au o legătură directă cu obscurantismul și masoneria, combate aceste informații despre templieri, evident, pentru că nu cunoaște opera părintelui Antonie Alevizópoulos. Același lucru face, însă în tăcere, și Mitropolitul Velestinului, kir Damaschin, care, prin tăcerea lui, zădărnicește lucrarea răposatului părinte Antonie.

Clericul, evident, nu cunoaște în profunzime relația masoneriei cu templierii și susține că ordinul acesta nu are legătură cu masoneria. Dacă însă întrebați orice mason, care a ajuns până la gradele 15 sau 16, vă va răspunde că nu și-a dat seama că masoneria, în lucrările și ceremoniile ei, la care participă săptămânal sau chiar și de două ori pe săptămână (dacă este un membru spiritual de marcă al acesteia), atacă Biserica Ortodoxă. Clericul dezvăluie de asemenea că ordinul Templierilor controlează diferite instituții de interes public în Grecia, cum este de pildă organizația filantropică ”Arca lumii” a Părintelui Antonie.

Ce coincidență! În deceniile trecute, răposatul întemeietor al Uniunii Ortodoxe Panelene și a periodicului Orthódoxos Týpos, Arhimandritul Haralambos Vasilopoulos, împreună cu alți ieromonahi au făcut public faptul că Spitalul de Oncologie ”Sfinții Doctori fără de Arginți” din cartierul Néa Kifisiá era controlat de Marea Lojă Masonică, cu sediul pe Strada Acharnón, colț cu Mérlin. În urma dezvăluirilor acestor părinți că masoneria este o religie care slujește diavolului și luptă împotriva Bisericii prin membrii ei de marcă (așa cum reiese chiar din periodicele masonice), Marea Lojă a răspuns, prin P. Graviger, Konstantinos Melissaropoúlou și alții, că Biserica ”nu știe ce spune”. Cu totul ”întâmplător”, răspunde și clericul în cauză, care aparține Sfintei Arhiepiscopii a Atenei. ”Engolpionul antieretic” îi răspunde și îi demonstrează că afirmațiile sale sunt străine de Tradiția Ortodoxă și de Sfintele Canoane ale Bisericii. Cel mai important lucru însă este faptul că oferă date și bibliografie, din care reiese că templierii au o relație nemijlocită cu masoneria.

Scrisoarea respectivului arhimandrit adresată ”Engolpionului antieretic” a provocat reacții mai ales în rândul tinerilor care urmăresc internetul, sunt extrem de bine informați și se află într-o permanentă navigare, ca să obțină o informare completă asupra diferitelor subiecte. Ar fi fost de așteptat din partea Sfântului Sinod și a Arhiepiscopului Atenei să ia poziție în această chestiune, să îl dezaprobe pe acest arhimandrit, dar și pe un alt cleric, de data aceasta al Sfintei Mitropolii a Kifisίei, care a făcut dezvăluiri, ca și pe Mitropolitului Velestinului, kir Damaschin, sau, dimpotrivă, să îi gratifice [pentru faptele lor, dacă acestea sunt conforme cugetului Bisericii]. Până în momentul de față avem doar tăcerea absolută. De altfel, Arhiepiscopul Atenei a primit de la Ordinul Templierilor un important ajutor economic în scopuri filantropice, așa cum primesc ajutor economic diferite mitropolii de la diferite loji masonice ale Greciei, iar mitropoliții respectivi publică scrisori de mulțumire în periodicele masonilor. Tăcerea va continua, pentru că, se pare, afirmațiile Marii Loje Masonice au ”o doză de adevăr”: anume, faptul că mitropoliți în funcție, atât din Grecia, cât și din alte două patriarhii, au o strânsă legătură cu masoneria elenă. Poziția Marii Loje este confirmată și de actuala conducere a Bisericii Greciei, care:

  1. A refuzat să reconfirme poziții mai vechi ale Sfântului Sinod al Bisericii Greciei împotriva masoneriei, în timp ce l-a lăsat fără sprijin și l-a etichetat drept extremist și pitoresc, pe Înaltpreasfințitul Mitropolit al Pireului, kir Serafim, care i-a cerut dlui Gheorghios Papakonstantinoú, Ministrul Economiei din Guvernul Papandréou, să dizolve toate ordinele masonice care funcționează pe teritoriul Greciei.
  2. A refuzat să reafirme aceste afurisiri împotriva masoneriei, atunci când Orthódoxos Týpos l-a mustrat pe Mitropolitul Kerkirei, kir Nectarie, pentru un eveniment muzical organizat de masonerie în Sfânta Biserică a Vechii Fortărețe a Kerkirei. Atunci Înaltpreasfințitul Mitropolit a răspuns periodicului Orthódoxos Týpos că nu este mason și că biserica respectivă aparține Ministerului Culturii. A promis în scris că va propune discutarea acestui subiect în Sfântul Sinod și va cere Sinodului să reconfirme hotărârile Bisericii Greciei de condamnare a masoneriei. Până în ziua de azi nu s-a întâmplat nimic în acest sens. Probabil, pentru că, potrivit informațiilor unor teologi, un distins membru al Bisericii a participat în urmă cu niște la ani la ”sărbătoarea albă” a masonilor, în casa unui mare mason, îmbrăcat în costum, cu papion și pălărie și purtând un baston în mână. Informația a fost oferită și Părintelui Marcu Manólis, trecut la Domnul, conducătorul Uniunii Ortodoxe Panelene și al ziarului Orthódoxos Týpos, de către un respectabil teolog, care întreține relații bune cu Fanarul.
  3. A refuzat să reconfirme condamnarea masoneriei, când acest lucru i-a fost cerut recent de către sfințita Sinaxă a Clericilor, Monahilor și Teologilor, care într-o declarație a sa a subliniat că este nevoie nu doar de condamnarea masoneriei, ci și de desfășurarea unei activității pastorale de informare și combatere a masoneriei.

Gruparea politică ”Koinonίa”

Se subliniază că toate dezvăluirile despre participarea activă a unui mitropolit în funcție (al Velestinului) și al clericilor sus-menționați la Ordinul Masonic al Templierilor a provocat reacția imediată a grupării politice ”Koinonίa”, care a trimis o scrisoare Arhiepiscopului Atenei, kir Ieronim, cu privire la subiectul participării la Ordinul Templierilor al Mitropolitului Velestinului. După noile dezvăluiri ale clericului, care îl expun pe mitropolit, Președintele grupării ”Koinonίa”, domnul Mihail Iliádis, a revenit asupra acestui subiect. Într-un comunicat al ”Koinonίa” cu titlul ”Masoneria, în cele din urmă, a erodat și spațiul bisericesc”, se spune:

”Scrisoarea Președintelui grupării noastre, domnul Mihail Iliádis, către Preafericitul Arhiepiscop al Atenei, kir Ieronim, din 6 aprilie 2013, despre subiectul prezenței Înalpreasfințitului Mitropolit al Velestinului, kir Damaschin, la o ceremonie masonică, a provocat o amplă discuție pe internet.

Agenția Elenă de Știri Masonice a publicat scrisoarea domnului Iliádis pe 8 aprilie 2013, cu titlul: ”Formațiunea politică Koinonίa împotriva masoneriei”.

Subiectul s-a reaprins odată cu publicarea în Orthódoxos Týpos a scrisorii în cauză. În continuare, pagina de internet ”Engolpionul antieretic” a primit o scrisoare de la Arhimandritul Stáchyos Kapsίs, preotul responsabil al Sfintei Biserici a Sfinților Rafail, Nicolae și Irina a Spitalului General de Copii din Pentéli, o scrisoare care este foarte revelatoare în ce privește acțiunea invizibilă, dar reală și eficace a masoneriei în spațiile bisericești!

În scrisoarea sa, Părintele Stáchys neagă că Ordinul Templierilor este masonic, însă înșiși masonii îl dezmint într-un articol, în care au postat scrisoarea președintelui nostru pe pagina lor de internet!

Informațiile noastre spun că al treilea preot în ordine, care apare în fotografiile ”controversate”, postate pe pagina de internet ierovima.gr, împreună cu Mitropolitul Velestinului, slujește ca preot într-o Sfântă Biserică închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, din jurisdicția Mitropoliei Kifisίei. Așteptăm o dezmințire în acest sens din partea mitropolitului locului sau din partea clericilor Sfintelor Biserici, în numele Sfinților Apostoli”.

Scrisoare clericului

Redăm mai jos epistola clericului Stáchys Kapsίs, membru al Ordinului masonic al Templierilor, care neagă faptul că Ordinul Templierilor este masonic. Către ”Engolpionul antieretic”. Redăm mai jos scrisoarea în întregime:

”Hristos a înviat!

Am citit articolul dumneavoastră despre cavalerii templieri și aș dori să vă informez că cele ce scrieți nu sunt valabile, pentru că templierii au fost clerici și monahi și în paralel ostași și protejau Sfintele Locuri și pe pelerinii acestora de musulmani și alți barbari.

Nici nu erau masoni și nici făceau, după cum scrieți, sex ritual și totdeauna purtau la ei și foloseau simbolurile credinței, Crucea și Sfântul Disc și Potir. Nu strică să citiți puțină istorie, ca să vedeți care este adevărul.

Vă informez, așadar, că templierii de azi sau mai corect Ordinul Suveran al Cavalerilor Templului Ierusalimului este o organizație creștină mondială, recunoscută de ONU, al cărei scop este ajutorarea semenilor noștri care se află în nevoi, totdeauna în colaborare cu Crucea Roșie.

În Grecia, Ordinul Suveran al Cavalerilor Templului Ierusalimului are jurisdicții în toată Grecia și funcționează cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Ecumenic, kir Bartolomeu, iar cavalerii templieri greci sunt în majoritatea lor creștini ortodocși, crescuți și adăpați la izvoarele credinței noastre, al căror unic scop este ajutorarea semenilor noștri aflați în nevoi, și a instituțiilor care, de asemenea, au nevoie de ajutor.

În Atena, Ordinul Suveran al Cavalerilor Templului de la Ierusalim are în grijă Spitalul General de Copii din Pentéli, Fundația Pίkpa din Voúla, Arca Lumii a Părintelui Antonie și multe alte așezăminte, atât din Atena, cât și din Pireu.

Dacă ar fi valabile cele ce scrieți în josnicul dumneavoastră text, Patriarhul nostru Ecumenic nu și-ar fi dat binecuvântarea, nici Preafericitul Arhiepiscop al Atenei, kir Ieronim, nu ar fi acceptat bani din partea templierilor ca ajutor pentru restaurarea Sfintei Catedrale Mitropolitane a Atenei.

Ceremoniile pe care le celebrează Ordinul Suveran al Cavalerilor Templului Ierusalimului totdeauna încep cu rugăciune și se încheie cu rugăciune, după rânduiala bisericească ortodoxă și totdeauna cu simbolurile credinței noastre: Crucea, Sfântul Disc și cu Sfântul Potir și Sfânta Evanghelie. Unde ați văzut, așadar, cultul diavolului?

Ordinul Suveran al Cavalerilor Templului Ierusalimului din Grecia are ca duhovnic pe Înaltpreasfințitul Mitropolit al Velestinului, kir Damaschin.

Vă informez că și eu sunt membru al Ordinului Suveran al Cavalerilor Templului Ierusalimului dimpreună cu Înaltpreasfințitul Damaschin și sunt și preot slujitor al ordinului.

Încetați, finalmente, cu această beletristică despre masonerie și satanolatrie în ce-i privește pe cavalerii templieri și dacă doriți cu adevărat să vă informați, vizitați pagina de internet a ordinului, w.osmth-greece.org

Cu prețuire,

Arhimandritul Stáchys Kapsίs,

responsabil al Sfintei Biserici a Sfinților Rafail, Nicolae și Irina

din cadrul Spitalului General de Copii din Pentéli

și mare preot al Ordinului Suveran al Cavalerilor Templului Ierusalimului”.

Templierii, predecesorii spirituali ai masonilor

Credem că clericul de mai sus se află într-o mare înșelare când afirmă că templierii nu sunt masoni. La fel credem și despre Înaltpreasfințitul Mitropolit al Velestinului, kir Damaschin. Nu vom mai comenta poziția Patriarhului Ecumenic care își oferă binecuvântarea acestui ordin masonic, pentru că, iată!, va rămâne în istorie ca unul care nesocotește Sfintele Canoane și hotărârile Sinoadelor Ecumenice și Locale. De altfel, atunci când participă la rugăciunile în comun ecumeniste cu credincioșii altor religii și cu eterodocșii, de fapt îl cinstește pe Marele Arhitect al Universului în care cred masonii. Același lucru fac și templierii, care permit rugăciunea în comun a ortodocșilor, a papistașilor, a copților, a protestanților etc. în interiorul ”Templului” lor, în care își țin lucrările și ceremoniile, asemănătoare cu cele ale masoneriei. Masonii cunosc acest lucru și de aceea, atunci când fac referire la templieri (cavalerii Ordinului Templului), spun că aceștia sunt predecesorii lor spirituali. Ordinul Templierilor s-a înființat în anul 1118, în timpul cruciadelor, cu scopul de a-i proteja pe creștinii, care veneau la Sfintele Locuri să se închine. Regele Ierusalimului, Balduin al II-lea, le-a cedat ca reședință locul unde altădată se înălța Templul lui Solomon. Templierii au venit în contact cu idei orientale și au fost influențați de acestea. Au ajuns să aibă strânse legături cu musulmani, evrei și adepții multor religii orientale și au început să adopte părerile acestora, inventând un amalgam religios, un model incipient al religiei universale. Ca prim scop în această direcție au stabilit unirea în viziune sincretistă a celor trei religii monoteiste: creștină, musulmană și iudaică. Misticismul oriental a început să îi influențeze și au fost marcați în mod special de Cabala ebraică.

Hristos, Profet

Treptat, templierii au adoptat poziția evreiască potrivit căreia Iisus nu era Fiul lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu nu avea fii. Au adoptat de asemenea și poziția musulmană că Iisus era un profet, ca și Moise și Mohamed. Au ajuns astfel la concluzia, întruchipare a religie universale, că aceste trei credințe ar trebui cinstite în mod egal.

Înființează o bancă și ”instituie” cecurile

După alungarea papistașilor de la Sfintele Locuri, templierii s-au extins în Europa de Vest. În același timp, Sfintele Locuri au revenit sub stăpânirea musulmanilor. Pe durata expansiunii templierilor în Europa de Vest, aceștia au dobândit o mare putere militară, politică, spirituală și economică în Franța. Acolo au înființat primele bănci europene și au introdus sistemul cecurilor. Au organizat o rețea de hoteluri și popasuri, care le permitea călătorilor să circule în siguranță și să evite plata diferitelor taxe de călătorie către feudali.

Cum a fost desființat Ordinul

Puterea lor creștea și devenea primejdioasă pentru Biserică, pentru feudali, pentru regi și pentru burghezi. În 1314, Papa Clement al V-lea și Regele Franței Filip al IV-lea, cel Frumos, au dizolvat ordinul, au intrat în posesia averilor lor și i-au ars de vii pe destui dintre conducătorii lor, printre care Marele Magistru, Jacques de Molay. Pe acesta, masonii îl consideră ”sfânt” și în ritul masonic scoțian, gradul al 30-lea, numit ”al Cavalerului Kadoș”, este închinat memoriei sale.

Dubla lor organizare

Templierii aveau o organizație la vedere și una secretă. În spatele Marilor Magiștri oficiali se afla Marele Magistru Secret (așa cum în lojile masonice există Maiestatea Sa). Detaliu: Marele Magistru oficial al Templierilor, Jacques de Molay, a fost ars de viu și a fost ”sanctificat”, câtă vreme Marele Magistru Secret, Ronselin de For, nu doar că nu fost ”martirizat”, dar nici măcar nu a fost deranjat, ca unul ce părea neimportant. Ce înseamnă acest amănunt? Că în interiorul Ordinului exista o societate secretă, sub acoperirea ordinului, cu șefi secreți, doctrină secretă și multe scopuri necunoscute.

Religia universală

Scopul suprem al acestei societăți era unificarea lumii pe baza unei singure religii, având ca încununare un guvern mondial unic. Pentru atingerea acestui scop trebuie să lucreze o minoritate de inițiați aleși, care provenea din diferite popoare, culturi și religii. Societatea mistică lucra în multe moduri: concentra averi și putere, pătrundea peste tot, corupea Biserica, curțile imperiale și regale, administrația publică, armata. De aceea, în 1311, la Conciliul de la Viena, s-a decis dizolvarea ordinului. Iar pe 11 martie 1314 au fost urcați pe rug și arși de vii Marele Învățător al Templului, Jacques de Molay, administratorul provinciilor Rouatier și Aquitania – Gottfried de Gonville, administratorul Normandiei – Gottfried de Sarnay, și ”Marele Inspector” al ordinului, Hugo de Payranto. Ordinul a fost dizolvat, iar avuțiile acestuia au fostconfiscate.

Pentru templieri, Iisus este un pseudo-profet

Așa cum am spus și mai sus, templierii au fost influențați de religiile orientale și de Cabala evreiască și considerau că Hristos era unul dintre profeți, dintre care cel mai mare era considerat Mohamed. Nu s-au limitat însă la această opinie. Au mers încă mai departe. L-au caracterizat pe Hristos drept pseudo-profet, pentru că nu și-a împlinit promisiunea de a se întoarce în curând pe pământ. Astfel, în timp ce, inițial, templierii erau numiți ”Ordin al soldaților săraci ai lui Hristos și ai Templului lui Solomon”, sub influența misticismului iudaic (Cabala) și probabil, și a altor religii orientale și curente mistice, templierii au suferit o serioasă transformare spirituală. În cele din urmă au negat dumnezeirea lui Iisus și au adoptat un dumnezeu al sincretismului timpuriu: un amalgam de mahomedanism, iudaism și creștinism, plus alte elemente din alte curente mistice ale Orientului, de la evrei, hinduiști, budiști și zoroaștri. În bibliografia de specialitate se menționează chiar și influența orfismului. Se pare că templierii au sfârșit în a fi următori ai ”katharilor”, care negau întruparea lui Hristos, precum și Învierea Lui. ”Katharii” au apărut în secolul I, în continuarea gnosticilor, care recunoșteau doi dumnezei: pe dumnezeul binelui și pe dumnezeul răului, aflați într-un război continuu.

Justificare din partea Orthódoxos Týpos

Orthódoxos Týpos, la rubrica ”Observatorul Ortodox”, cu mult înainte să izbucnească scandalul provocat de fotografiile clericilor și ale Mitropolitului Velestinului din cadrul lucrărilor Ordinului Templierilor, precum și de scrisoarea Arhimandritului din Sfânta Mitropolie a Kifisiei, Amarousi-ului și Oropos-ului, a comentat nefavorabil faptul că Patriarhul Ecumenic, kir Bartolomeu, a acordat binecuvântare pentru diferite manifestări și conferințe, pe care templierii le organizează în Tesalonic și în alte orașe ale Greciei. Din păcate, nu a existat nici o reacție din partea factorilor bisericești. Este însă compatibilă calitatea de creștin ortodox cu aceea de mason? În trecut, conducerea bisericească a condamnat masoneria. Dar astăzi ce face?

Apel din partea Orthódoxos Týpos

Orthódoxos Týpos, după prezentarea datelor istorice de mai sus cu privire la evoluția și transformarea templierilor, adresează următorul apel:

  1. Clericilor în cauză și Mitropolitului Velestinului, kir Damaschin, de a-și recunoaște greșeala și înșelarea în ce privește scopurile reale pe care le servește Ordinul masonic Internațional al Templierilor și să se retragă din acesta.
  2. Arhiepiscopului Atenei, kir Ieronim, de a convoca Sfântul Sinod al Bisericii în vederea reiterării poziției Bisericii, potrivit căreia calitatea de mason este incompatibilă cu aceea de creștin ortodox, dat fiind că masoneria este o religie, iar membrii acesteia depun un anume jurământ, care este ”superior” pentru ei chiar și celui pe Constituție.
  3. Mitropolitului Kifisiei, Amarousi-ului și Oropos-ului, de a cerceta, dacă nu cumva și alți clerici ai sfintei sale mitropolii activează în ordine masonice și să întreprindă o lucrare de pastorație în scopul combaterii masoneriei.
  4. Patriarhului Ecumenic, de a înceta să mai dea binecuvântări masoneriei în spațiul Bisericii, servind astfel intereselor panereziei ecumenismului. Marele Arhitect al Universului este dumnezeul tuturor credincioșilor (eterodocși, de alte religii și idolatri) ai oricărei religii, în interiorul masoneriei. În noi, Biserica Ortodoxă, însă credem în Sfânta Treime.

Sursa: Orthódoxos Týpos, 7 iunie 2013, nr. 1978, pp. 1, 7.

Traducere: Mihail Ilie (G.O.)

Mitropolitul Damaschin: CUM ȘI DE CE AM PARTICIPAT LA CEREMONII ALE ORDINULUI MASONIC AL TEMPLIERILOR (PARTEA A II-A)

https://graiulortodox.wordpress.com/2014/05/02/193-mitropolitul-damaschin-cum-si-de-ce-am-participat-la-ceremonii-ale-ordinului-masonic-al-templierilor/

Patriarhul Ecumenic dezminte ca are legaturi cu masoneria

https://graiulortodox.wordpress.com/2014/05/03/194-patriarhul-ecumenic-dezminte-ca-are-legaturi-cu-masoneria/

Enciclica Sfântului Sinod al Bisericii Greciei prin care este condamnată masoneria

https://graiulortodox.wordpress.com/2014/05/02/191-enciclica-sfantului-sinod-al-bisericii-greciei-prin-care-este-condamnata-masoneria/

Anunțuri