ATITUDINE

SCRISOARE DE PROTEST CĂTRE PRIMUL-MINISTRU, DL. G. PAPANDREOU

din partea Mitropolitului Patrelor, Hrisostom, referitoare la falsificarea istoriei de către postul de televiziune «SKAI»

Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit la Patrelor, în numele clerului şi poporului Patrei, a trimis o scrisoare către Primul-ministru, domnul G. Papandreou, prin care protestează împotriva falsificării istoriei revoluţiei de la 1821 de către postul de televiziune SKAI!

 Textul complet al scrisorii este următorul:

 Către Excelenţa sa, Primul-ministru al Greciei, Domnul Gheorghios Papandreou

Atena

Domnule Prim-ministru,

Hrisostom-episcopul-Patrelor-686x1024[1]Episcopul şi întregul cler al Mitropoliei Patrelor, – pe care la 1821 o păstorea Mitropolitul revoluţionar al Vechilor Patre, Gherman –, dând glas sentimentelor poporului credincios din Patra, ne exprimăm protestul hotărât şi indignarea faţă de falsificarea istoriei care se realizează în general în patria noastră, dar şi în special în ultima vreme prin documentarul prezentat de canalul de televiziune SKAI.

Toate acestea provoacă sentimentul naţional al poporului grec, care în ultima vreme se confruntă cu uriaşe greutăţi şi probleme, pentru rezolvarea cărora în primul rând dumneavoastră vă luptaţi zi şi noapte. Într-o asemenea epocă, a lovi în rădăcinile neamului nostru, a altera istoria, a falsifica evenimentele care au condus la libertatea noastră, considerăm că este o lovitură de graţie împotriva necăjitului şi în multe dezamăgitului nostru popor.

Încercarea de către unii de a compromite persoanele care au jucat un rol determinant în desfăşurarea istoriei noastre naţionale şi şi-au dat sângele pentru credinţa şi pentru patria noastră, trădează mai degrabă faptul că servesc interese speciale.

Suntem foarte profund mâhniţi, pentru că în apropierea aniversării naţionale a lui 25 martie, unii ignoranţi în ale istoriei, din nefericire netulburaţi de nimeni, caracterizează drept mit binecuvântarea pe care, la Sfânta Lavră, ierahul revoluţionar Gherman, Mitropolit al Vechilor Patre, a dat-o revoluţiei şi defăimează sfânta luptă pentru eliberarea Tripolitsei şi a întregii Grecii, evenimente pe care poporul nostru le trăieşte nu ca trecute, ci din fericire şi spre lauda sa, ca prezente.

Domnule Prim-ministru, trebuie cu toţii să ne ridicăm la înălţimea situaţiilor şi a exigenţelor spirituale actuale şi să ne comportăm aşa cum o cer timpurile, ca vrednici urmaşi ai acelora care s-au luptat eroic şi şi-au dat sângele ca noi azi să putem trăi şi acţiona liberi.

Ajunge cu neruşinata insultare a Sfinţilor şi Cuvioşilor neamului nostru şi cu falsificare istoriei noastre!

Adresăm o călduroasă rugăminte atât dumneavoastră personal, cât şi întregii autorităţi şi puteri din patria noastră, pentru o intervenţie competentă, astfel încât să înceteze această defăimare a eroilor şi martirilor credinţei şi ai patriei noastre.

Dacă nu va înceta această ruşine, nimeni nu poate garanta pentru viitorul nostru ca greci şi ca cetăţeni europeni, oricât ne-am lupta şi dumneavoastră, şi noi, pentru rezolvarea uriaşelor probleme economice care preocupă poporul elen. Şi asta, pentru că vom fi trădat şi pierdut identitatea noastră naţională, iar ceilalţi nu ne vor mai lua în seamă.

Cu urări de bine şi preţuire,

† Mitropolitul Patrelor, Hrisostom

În numele clerului şi poporului credincios şi patriot al Patrei

ὈρθόδοξοςΤύπος, 18 februarie 2011, nr. 1867, p. 8

Traducere Anna Thoedorou (G.O.)

Anunțuri