În declaraţia sa, kir Ambrozie îl numeşte pe Patriarhul Ecumenic, kir Bartolomeu, „jandarmul ortodocşilor”.

CARE ESTE ADEVĂRUL DESPRE CATERISIREA

FOSTULUI PATRIARH AL IERUSALIMULUI, kir IRINEU

Irenaios_Skopeliti[1]

 Exarhia Patriarhiei Ecumenice, care de fapt a impus caterisirea acestuia, este datoare să dea explicaţii publice în urma deciziei Consiliului Juridic al Statului [Israel], care îl declară nevinovat pe ex-Patriarhul Ierusalimului, kir Irineu.

 O mare problemă se conturează acum pentru Patriarhia Ierusalimului după ce ex-Patriarhul Ierusalimului, kir Irineu, caterisit de Patriarhia Ecumenică, a fost achitat de către Consiliul Juridic al Statului [Israel]. Acesta din urmă a desfăşurat o anchetă prin care a controlat toate actele săvârşite, atât în Patriarhie, cât şi în întreaga Frăţie a Sfântului Mormânt, între anii 1999 şi 2005, adică pe perioada în care era Patriarh kir Irineu, acum caterisit, şi a constatat că nu reiese, nici nu există vreo vină civilă sau penală a ex-Patriarhului. Consiliul Juridic a redactat decizia pe data de 14 mai 2011 şi a fost publicată abia după aproape un an şi jumătate. În urma aducerii la cunoştinţă a deciziei, atât cercurile juridice din jurul Patriarhului caterisit, cât şi ziarele care îl susţin pe răposatul Arhiepiscop al Atenei, kir Hristodul, au făcut unele comentarii, potrivit cărora Patriarhul caterisit este victima unor uneltiri şi intrigi şi a fost caterisit şi degradat la treapta de simplu monah în mod abuziv. „Orthódoxos Týpos” atrage atenţia că, dacă „aşa stau lucrurile” cum le înfăţişează Consiliul Administrativ al Statului şi publicaţiile ziarelor politico-mondene, atunci marele responsabil pentru caterisirea lui este exarhia Patriarhiei Ecumenice, care s-a deplasat la Ierusalim, a controlat situaţia, a redactat un raport pe baza căruia Patriarhul Ecumenic, kir Bartolomeu, a propus în Sinodul Lărgit al Patriarhiei Ecumenice caterisirea Patriarhului Ierusalimului, kir Irineu.

Mai ales acum, după decizia Consiliului Juridic al Statului, membrii exarhiei Patriarhiei Ecumenice, care atunci au mers la Ierusalim pentru anchetă, sunt datori să facă declaraţii publice cu privire la investigaţia pe care au desfăşurat-o şi care, aşa cum se pare, este în contradicţie cu aceea întreprinsă de Consiliul Juridic al Statului.

 Mitropolitul Calavritelor

 După decizia Consiliului Juridic al Statului, Înalt Preasfinţitul Mitropolit al Calavritelor şi Eghialiei, kir Ambrozie, a făcut unele declaraţii, prin care îl acuză pe Patriarhul Ecumenic, kir Bartolomeu, ca fiind instigatorul celor suferite de Patriarhul caterisit, kir Irineu, şi cere imediata reabilitare a acestuia din urmă. În declaraţia sa, kir Ambrozie îl numeşte pe Patriarhul Ecumenic, kir Bartolomeu, „jandarmul ortodocşilor”. Concret, atrage atenţia că:

 „Caterisirea Prea Fericitului Patriarh al Ierusalimului şi înlăturarea de pe tronul său patriarhal nu se justifică din punct de vedere bisericesc! Oricare alt ierarh, oricare alt Episcop al unei comunităţi bisericeşti mai mici, dacă a fost ales în mod canonic, nu poate fi privat de tronul său şi nici înlăturat decât în urma unor demersuri juridice [bine stabilite].

Adică, este pronunţată acuzaţia, se efectuează cercetări, are loc apărarea, se judecă şi se pronunţă o sentinţă de către un Sinod de Ierarhi alcătuit din cel puţin 12 membri. Împotriva deciziei de condamnare de primă instanţă cel în cauză are dreptul să facă contestaţie!

Se judecă aşadar şi de către un tribunal sinodal de gradul al doilea, mult mai numeros, şi doar în urma deciziei acestuia poate fi înlăturat de pe tronul lui sau şi din arhierie, atunci când decizia de condamnare a tribunalului bisericesc este de ultimă instanţă! În cazul Prea Fericitului Patriarh kir Irineu NIMIC DIN TOATE ACESTEA nu a avut loc!”.

 Orthódoxos Týpos, 7 septembrie 2012, nr. 1940, p. 8.

În Australia  sunt foarte îngrijoraţi de viitorul fostului Patriarh al Ierusalimului!

 La Ierusalim?

oceania4[1]

 

Joi, 1 mai 2014, autor: Emilios Polygenis

Pare să fi fost uitat de către mulţi închis în chilia sa, deposedat de tronul lui, deşi „dovezile” care au făcut să-şi piardă funcţia sunt contestate până astăzi. Pe fostul Patriarh Irineu al Ierusalimului nu l-au uitat toţi. 

În Arhiepiscopia Australiei, adunarea Episcopilor Ortodocşi, potrivit informaţiilor din surse sigure ale Romfea.gr, s-a ocupat şi de cazul Patriarhului Irineu.

Sub preşedinţia Arhiepiscopului Australiei, kyr Stelian, episcopii ortodocşi au discutat deschis despre continuarea privării de libertate a fostului Patriarh al Ierusalimului, kyr Irineu.  

Au declarat că a venit timpul să se pună capăt suferinţei şi şi-au exprimat sprijinul din toată inima faţă de fostul Patriarh mult încercat.

Au premers cu exemplu prin faptul că de oameni nu ne amintim numai atunci când poartă mitre şi exercită îndatoririle de Întâistătător….

Şi chiar dacă s-au făcut greşeli, este sigur că s-au făcut de ambele părţi.

Oare încă nu a venit timpul să se pună în practică iubirea faţă de aproapele, faţă de fratele?

traducere: http://acvila30.ro/; sursa: romfea.gr  http://acvila30.ro/in-australia-sunt-foarte-ingrijorati-de-viitorul-fostului-patriarh-al-ierusalimului-la-ierusalim/

Anunțuri