Constituția Eladei încotro?  Syriza a caștigat alegerile parlamentare în fața conservatorilor

320syntagma%20elladas[1]

 Syriza a caștigat alegerile parlamentare în fața conservatorilor

Syriza, condusă de Alexis Tsipras, a obținut 35,38% din voturi, în timp ce conservatorii premierului Antonis Samaras au fost votați de 28,94% dintre cei prezenți la vot.

Liderul partidului stângii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a declarat duminică seară că „poporul grec a scris istorie” și „lasă austeritatea în urma lui” după ce a oferit formațiunii sale victoria în alegerile parlamentare. „Este un semn important pentru Europa care se schimbă”, a adăugat Alexis Tsipras în fața miilor de persoane adunate în fața Universității din Atena. „Verdictul poporului grec înseamnă sfârșitul troicii”, structura de supervizare a economiei elene, condusă de UE, BCE și FMI, și care s-a angajat din 2010 să îi împrumute aproximativ 240 de miliarde de euro în schimbul unui sever program de austeritate. 

Președintele băncii centrale germane, Jens Weidmann, a îndemnat partidul stângii radicale Syriza, câștigător detașat al legislativelor desfășurate duminică în Grecia, „să nu facă promisiuni iluzorii” pe care țara nu și le poate permite”(AGERPRES)

Constituția Eladei încotro ?

Biserica Ortodoxă este puternic înrădăcinată în identitatea Greciei, ca naţiune. Constituţia este scrisă „în numele Sfintei Treimi”, începând cu fraza: „În numele Sfintei, Cosubstanțiale și Indivizibilei Treimi”, preoţii binecuvântează noile guverne, şcolile publice predau catehismul ortodox etc.

Cei de la care am copiat proasta noastră constituției, francezii, rămân stupefiaţi când descoperă că într-o ţară care face parte de multă vreme din Uniunea Europeană, Constituţia este redactată în numele „Sfintei Treimi”. Dar bine că nu se mai miră că în Libia noua constituţie va fi bazată pe legea islamică!(http://ionut-puerava.com/2012/03/09/)

Din constituția Eladei:

SECȚIUNEA II

Relațiile dintre biserică și stat

Articolul 3

  1. Religia predominantă în Grecia este religia Bisericii Ortodoxe Răsăritene a lui Hristos. Biserica Ortodoxă din Grecia, care Îl recunoaște pe Domnul nostru Iisus Hristos drept Cap al ei, este inseparabil unită dogmatic cu Marea Biserică a Constantinopolului și cu orice altă Biserică a lui Hristos, de aceeași dogmă, și păstrează neclintit, ca și acelea, Sfintele Canoane Apostolice și Canoanele și Sfintele Tradiții Sinodale. Este autocefală, este administrată de Mitropoliții în funcție ai Sfântului Sinod și de Sfântul Sinod Permanent care provine din acesta și este constituită, după cum se specifică în Statutul Bisericii Ortodoxe a Greciei, în conformitate cu prevederile Tomului Patriarhal din 29 Iunie 1850 și cu Actul Sinodal din 4 Septembrie 1928.
  2. Regimul bisericesc care există în anumite regiuni ale statului nu este contrar cu prevederile alineatului precedent.
  3. Textul Sfintei Scripturi se păstrează nealterat. Traducerea oficială a textului în orice altă formă de limbaj fără aprobarea în prealabil de către Biserica Autocefală a Greciei și a Marii Biserici a lui Hristos, din Constantinopol, este interzisă.

articolul 33

2. Președintele Republicii, înainte de asumarea exercitării atribuțiilor sale, depune următorul jurământ în fața Parlamentului:

vouli_orkom_papoulia1[1]

”Jur în numele Sfintei Treimi de o ființă și nedespărțită că voi proteja constituția și legile, voi avea grijă de respectarea acestora, voi apăra independența națională și integritatea teritorială a țării, voi proteja drepturile și libertățile grecilor și voi servi interesului general și progresului poporului grec”. (Traducere Graiul Ortodox)

partea II

art.3

3. Prozelitismul este interzis (…)

art. 16

  1. Educația reprezintă o misiune de bază pentru stat și vizează moral, intelectual, pregătirea profesională și fizică a grecilor, dezvoltarea națională și religioasă în formarea lor ca cetățeni liberi și responsabili.

art.18

  1. Terenurilor agricole aparținând mănăstirilor Patriarhiei ale Aghia Anastasia Farmakolitria din Halkidiki,  Vlatadhes din  Tesalonic  și al Sfântului Ioan Evanghelistul din  insula Patmos, cu excepția dependențelor acestora, nu pot fi supuse exproprierii. De asemenea proprietațile din  Grecia ale Patriarhiilor Alexandriei, Antiohiei și Ierusalimului, precum și metocurile Sfintei Mănăstiri Ecaterina a Muntele Sinai nu pot fi supuse exproprierii.

Capitolul III

REGIMUL SFANTULUI MUNTE ATHOS

1. Este parte auto- guvernantă a Statului Elen

5. Legea stabilește, (…) privilegiile vamale și fiscale ale  Sfântului Munte. (https://constitutii.wordpress.com/2013/01/31/constitutia-republicii-elene-grecia/)

(Traducere Google)

Alexis Tsipras

Alexis Țipras nu este ortodox.  Va jura acesta  în numele Sfintei Treimi, pe  Sfânta Scriptură, își va face semnul Sfintei Cruci sau  trebuie schimbată constituția ? Se întreba Pr. Vuludakis Vasilios. Acesta răspunde la întrebare printr-un articol publicat în  Ortodoxs Typos dă klik pe textul inroșit- (La noi românii nu se pune nici o problemă pentru ca noi suntem de mult atei. Suntem declarați STAT SECULAR.)

Constituția  României din 1923 arăta așa:

Art. 22.
Libertatea constiintei este absolută.
Statul garantează tuturor cultelor o deopotrivă libertate si protecțiune întrucât exercițiul lor nu aduce atingere ordinei publice, bunelor moravuri si legilor de organizare ale Statului.
Biserica creștina ortodoxă si cea greco-catolica sunt biserici romanesti.
Biserica Ortodoxa romana fiind religia marei majoritati a Romanilor este biserica dominanta in Statul Roman; iar cea greco-catolică are intaielatea fata de celelalte culte.
Biserica ortodoxa romana este si ramane neatarnata de orice chiriarchie straina, pastrandu-si insa unitatea cu Biserica ecumenica a Rasaritului in privinta dogmelor.
In tot regatul Romaniei Biserica crestin ortodoxa va avea o organizatie unitara cu participarea tuturor elementelor ei constitutive, clerici si mireni.
O lege speciala va statornici principiile fundamentale ale acestei organizatii unitare, precum si modalitatea dupa care Biserica isi va regulamenta, conduce si administra, prin organele sale proprii si sub controlul Statului, chestiunile sale religioase, culturale, fundationale si epitropesti.
Chestiunile spirituale si canonice ale Bisericei ortodoxe romane se vor regula de o singura autoritate sinodala centrala.
Mitropoliții si episcopii Bisericei Ortodoxe române se vor alege potrivit unei singure legi speciale.
Raporturile dintre diferitele culte si Sfat se vor stabili prin lege. 

SECTIUNEA I
Despre Rege

Art. 77.

(…) Coboritorii Maiestații Sale vor fi crescuți în religiunea ortodoxă a Răsăritului.

Astăzi Constituția României arată așa:

CAPITOLUL II – Preşedintele României

Art. 82 – Validarea mandatului şi depunerea jurământului

imagesssqqwnrq[1]

(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.
(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Care dumnezeu? Toate religiile din lume au dumnezeul lor!

CAPITOLUL III – Guvernul

Art. 104 – Jurământul de credinţă

(1) Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul de la articolul 82.
(2) Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

 INSTITUTUL NAȚIONAL DE STATISTICĂ  DIN ROMÂNIA afirmă că:

ceb5ceb9cebacf8ccebdceb1-80[1]

ceb5ceb9cebacf8ccebdceb1-82[1]Celebrul cotidian francez Le Monde a publicat, pe 19 noiembrie, editorialul “O Uniune Europeana prea ortodoxa“, semnat de Arnaud Leparmentier (poate fi ascultat integral în franceză aici) . Asa cum ține să sublinieze înca de la început, subiectul articolului îl constituie amenințarea ortodoxă asupra Europei (si nu vreun comentariu asupra “ortodoxiei monetare” care duce Franta la grave probleme economice și sociale, aceasta cauză structurală e total neglijată).

Le Monde pe lângă România nu a uitat de Grecia! Grecii, prin minciunile și fraudele lor, aproape ca au dus la faliment proiectul euro. Asadar…:

In timp ce Europa catolică și protestantă este adânc ancorată în modernitate și valorile sale, Europa ortodoxă cumulează, și încă cum, de-a dreptul “furios”, toate problemele continentale. Cu alte cuvinte, Europa valorilor și a binelui este cea protestant-catolică, pe când Europa problemelor este cea ortodoxă.

Autorul încheie editorialul fulminant, comentând rezultatelor alegerilor prezidențiale din Romania:

(…) “Dacă ortodocșii devin protestanți (-în România și in Grecia  – atei nt. G.O.), ne vom putea permite, fară indoială, să sperăm.”

 Ortodocșii sunt o problemă pentru UE. Erau și înainte, dar odată cu conflictul din Ucraina, sunt cu atât mai mult. De aceea, concluzia care ne privește direct nu e deloc doar ceva metaforic: acesti oameni chiar se așteaptă că rezolvarea problemelor UE (corupție, tigani, autoritarism etc.) sa vină dintr-o conversie “culturală”, dintr-o disparitie a Ortodoxiei. (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari)

Actualizat, luni 27.o1. 2015, ora 21.13 :

Fostul premier Samara a jurat pe biblie in prezența Arhepiscopului Ieronim și a Președintelui Greciei

imagesVLXPM6Q6

Potrivit corespondentului ITV, Alexis Țipras s-a prezentat într-un mod cel puțin neconvențional la intâlnirea cu președintele Greciei, în cursul careia i se va solicita să formeze un nou guvern. Țipras a obținut o majoritate în urma unui acord cu partidul „Grecii Independenți”, astfel că urmatorul pas este intâlnirea cu președintele și depunerea jurământului.

images[3]

ITV susține că Țipras s-a prezentat fără cravată și, mai mult, a afirmat că este ateu, astfel că nu a depus jurământul pe Biblie, ci pe constituție. „Voi sluji intotdeauna Grecia și poporul grec„, a declarat Tsipras cu acest prilej. (http://stirileprotv.ro/stiri/international/grecii-au-spus-un-nu-raspicat-austeritatii-la-alegerile-parlamentare-liderul-syriza-s-a-terminat-cu-troica.html)

Graiul Ortodox

Din guvernul Țipra nici unul nu a jurat cu mana pe Scriptură

images[4]

In guvernul Samaras toți au jurat. Primul a jurat Domnul  Samaras apoi toți. Respect, politețe și bun simnț.

images[8]

imagesCR7MR31M

Jurământul

Jur în numele Sfintei Treimi că voi proteja constituția și legile și voi proteja drepturile și libertățile grecilor și voi servi interesului general și progresului poporului grec”.

Juramantul Guvernului Samaras de la min 4.

Mai multe despre alegerile din Grecia aici:

http://stirileprotv.ro/stiri/stirileprotv-special/ghidul-alegerilor-din-grecia-maoistii-si-neo-nazisti-se-lupta-cu-partidele-traditionale-pentru-iesirea-din-zona-euro.html

Anunțuri