Invătați despre erezii

BIROUL ANTIERETIC

al  Sfântei Mitropolii a Kifissiei, Amarusiu și Oropou- ATENA

images[4]

Homeopatia și terapiile alternative sunt incompatibile

cu credința și știința

de Mihalis Rállis, doctor profesor universitar al departamentului de tehnologie farmaceutică și Konstantína Alevízou,  doctor – microbiolog, profesor universitar

Conferință ținută în cadrul Mitropoliei Kifissiei, 6/2/2013

REZUMAT

În zilele noastre, în afara medicinii clasice, se practică ”terapii” paralele cunoscute sub termenul generic de ”metode terapeutice alternative”. Aceste metode sunt multe, iar cele mai răspândite sunt homeopatia, acupunctura și chiroterapia. Baza comună a ”terapiilor” mai sus menționate este că afecțiunile nu își au cauza, de pildă, într-o bacterie sau un microb, ci în prostul circuit al energiei în trup, iar ”terapia”, care este energetică, reface fluxul normal al energiei. În homeopatie, terapia are loc prin substanțe de proveniență vegetală sau animală sau prin secreții de la bolnavul însuși, care se rarefiază atât de mult, încât în fapt nici nu mai există. Prepararea lor se realizează prin rarefieri succesive – cu cât mai rarefiat este preparatul final, cu atât este considerat mai eficient –, și prin lovire (dinamizare). Aceste produse numite ”medicamente” se presupune că au o putere farmaceutică esoterică de tip spiritual, care învinge puterea bolii și astfel se realizează ”terapia”. Cea menționată mai sus, precum și toate terapiile numite ”alternative”, pentru că nu respectă principiile fundamentale ale metodologiei științifice, sunt considerate de către comunitatea științifică ca pseudo-științe și în destule situații s-au dovedit și periculoase mai ales în întârzierea terapiei în boli serioase, cum ar fi, de pildă, cancerul.

Baza lor este ocultă, incompatibilă cu credința noastră creștină. Acest lucru este demonstrat în totalitate de înseși scrierile homeopaților celebri, mai vechi sau mai noi. După cum scrie P. Antonios Alevizópoulos, este vorba de un sistem de autorealizare și de autosalvare, de autoevoluție a omului, care anulează mântuirea în Hristos, adică întreaga Evanghelia a lui Iisus Hristos.

În epoca noastră, profund marcată de perspectiva ideologiei new-age-iste, se observă tendința de a produce confuzie în ce privește știința medicală și criteriile acesteia și de a familiariza lumea cu noțiunile și practicile oculte. Există pericolul ca homeopatia, precum și celelalte ”terapii alternative ale Noii Epoci” – tocmai din cauza acestei orientări – să lucreze ca un pod care să îi conducă pe creștinii neavertizați către religiile orientale, abandonând într-o primă fază simțul lor ortodox.

Este sigur că creștinii care recurg la aceste tehnici ignoră dimensiunile oculte, magice ale ”terapiilor” lor, dintre care cei mai mulți consideră, în ce privește homeopatia de exemplu, că iau pur și simplu produse naturale.

Însă homeopații care se declară creștini nu este posibil și permis să ignore această dimensiune. Totuși, pentru că homeopatia și celelalte metode terapeutice ”alternative” sau mai bine spus neortodoxe (respinse de către medicina clasică) creează și o problemă pastorală, ar fi de dorit să aibă loc o informare sistematică și corectă de către Biserica oficială și de parohii.

Biroul Antieretic al  Sfântei Mitropolii a Kifissiei, Amarusiu și Oropu

Traducere Tatiana Petrache (G.O.)

Graiul Ortodox

Biroul pentru erezii și secte al  Mitropoliei Kifissiei, Amarusiu si Oropu Biroul funcționeaza în Biserica Sfinților Apostoli Petru si Pavel din Pefkis Attikis în fiecare marți și sâmbătă de la orele 10.00-13.00 și  în fiecare joi de la 17.00-20.00.

 Cei responsabili de biroul pentru erezii și secte sunt protopresbiterul pr. Nikolaos Gavala și colegii Konstantinos Nafpliotis și Konstantina Alevizou. Aceștia va vor răspunde competent și documentat la telefoanele dumneavoastră,  pentru orice problemă referitoare la erezii, secte și culte. Biroul are o bibliotecă bogată pentru problemele de mai sus și echipamente similare.

 Tel. contact: 210-2790850

E-mail: apologitiko@gmail.com

Sursa: http://www.imkifissias.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=499:mixalis-rallis-levizou-konstantina-omoiopathitiki-kai-enallaktikes-therapeies-asymvivastes-me-tin-pisti-kai-tin-epistimi&catid=110&Itemid=489

Anunțuri