Bucurie mare, Sfântul Nectarie a sosit la Cluj pentru totdeauna

Sfântul nu a uitat rugămintea părintelui Episcop Vasile Someșanul

11060857_602497613220067_5624122751492424120_o[1]

Moaștele sfântului se vor afla la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” Cluj Napoca, spre folosul sufletesc al bolnavilor internați aici.

Se împlinesc anul acesta șase ani (mai 2009) de la vizita PS Episcop Vicar Vasile Someșanul, când cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu al Clujului, împreună cu o delegație a sosit în Elada pentru a lua binecuvântare de la Sfântul Nectarie făcătorul de minuni, Arhiepiscopul Pentapolei, în vederea construirii Centrului de Îngrijiri Paliative ”Sfântul Nectarie” din Cluj Napoca. Atunci a fost întâmpinat și găzduit în ”casa iubirii” de către vrednicul de pomenire fericitul bătrân arhimandrit Marcu Manolis din Atena (Rapentosa), care a reușit să organizeze cu mare success, dar și cu mare bucurie, atât șederea, cât și întălnirea Episcopului Vasile cu Maica Stareță Teodosia Gkounda de la Mănăstirea Sfântului Nectarie.

P.S. Vasile Somesanul în Atena

Părintele Episcop Vasile, dimpreună cu delegația și fiii duhovnicești ai parintelui Marcu au umplut până la refuz biroul Maicii starețe, care a fost copleșită de spiritul de voioșie și blândețe a blândului nostru părinte, dar nu și în ultimul rând de delegația româno-elenă. Au avut loc schimburi de daruri între cei doi și pezentarea proiectului. Mesajul părintelui Vasile a fost unul singur și smerit ”noi am venit aici pentru a lua binecuvantare de la Sfântul Nectarie pentru a începe construcția Centrului”, maica înțelegând mesajul duhovnicesc, dar și intervenția Pr. Marcu, la despărțire a afirmat ”nu știu cât… va fi, dar va fi”. Apoi în particular ne-a spus ”inima mea vrea ca moaștele Sfântului Nectarie să ajungă la Episcopul Vasile la Cluj, asta e și dorința Sfântului Nectarie (apoi și-a pus mâna pe inimă), mai rămân doar formalitățile ce vor urma între cele doua mitropolii”, așa ne-am despărțit.

Sfântul Nectarie a unit două comunități ortodoxe, Clujul și Atena

Vizita Preasfințitului Vasile în Atena a jucat un rol covârșitor, pe de o parte în obținerea moaștelor Sfântului Nectarie la Cluj, iar pe de altă parte pentru înfrățirea Mitropoliei Clujului cu parohia Părintelui Marcu din Dioniso. Astfel că de atunci, cu binecuvântarea Sfântului Nectarie și cu bunăvoința celor doi mari duhovnici Episcopul Vasile și Arhimandritul Marcu, s-au creat strânse legaturi de prietenie. Anual trei autocare de clujeni, (seminariști, copii cu handicap motor, maici, călugări, preoți, studenți și nu numai) ajung a fi găzduiți în casa Părintelui Marcu ”casa iubiri” așa precum au numit-o tinerii polonezi.

Părintești binecuvântări din România

Acesta a fost mesajul scrisorii din data de 16 iulie 2009 a părintelui Episcop Vasile Someșanul către fericitul părinte Marcu Manolis și apărut pe pagina șapte a săptămânalului Ortodoxos Typos (Presa Ortodoxă) din 6 noimbrie a aceluiași an, cu nr. 18o5. Iată conținutul scrisorii din limba greacă:

”Urări părintești din România

Cluj-Napoca, 16 iulie 2009

Către Preacuviosul Părinte Marcu Manolis

Preacuvioase Părinte Marcu,

Vă rog să mă iertați că Vă scriu cu atâta întârziere. Este o datorie a dragostei să Vă mulțumesc din adâncul inimii pentru bucuria pe care ne-ați dăruit-o, mie și delegației care m-a însoțit, Părintelui Ovidiu Gavrea, părintelui Călin Fecior, doamnei Profesor Doctor Mirela Maria Gherman Căpriora și monahiei Mavra Epure.

De neuitat va rămâne pentru noi lumina chipului Vostru și dragostea de oameni, cu care ne-ați primit în Casa Dragostei pe întreaga durată a vizitei și pelerinajului nostru în Grecia. Așteptăm cu multă nădejde să ne reîntâlnim în România, la Cluj.

Vă urăm și ne rugăm să Vă învrednicească Dumnezeu să duceți mai departe rodnica dumneavoastră lucrare duhovnicească și misionară.

Cu multă dragoste în Hristos,

† Episcopul Vasile Someșan

Rodnice sunt lucrările Sfântului Nectarie la Cluj

Εικόνα (50)În zilele de 29-31 iulie 2009 părintele Marcu Manolis a fost prezent ca invitat la Zile Artei Bizantine sub patronajul Mitropoliei Clujului, când împreună cu o delegație au fost găzduiți sub atenta purtare de grijă a Preasfințitului Vasile. Cu ocazia acestui eveniment PS Vasile și Pr. Marcu au vizitat la pușcăria din Gherla pe Kostas Pasaris. Delegația s-a închinat la cele mai cunoscute mănăstiri din zona Clujului. Împreună cu marele protopsalt Vasilios Nonis s-au pus bazele Scolii de Muzică Bizantină la Mănastirea Nicula.

Odată cu finalizarea construirii Centrului de ÎngrijiriΕικόνα (52) Paliative ”Sfântul Nectarie” din Cluj–Napoca, la festivitatea de deschidere, la propunerea Preasfințitul Vasile Someșanul i s-a oferit Pr Marcu Manolis în semn de prețuire, chiar și după adormirea sa (1937-2010), DIPLOMA DE ALEASĂ CINSTIRE și plăcuța aurită de mulțumire din partea Mitropolitului Andrei al Clujului.

Mare este lucrarea duhovnicescă a părintelui nostru episcop Vasile

De azi înainte Sfântul Nectarie făcătorul de minuni prin dorința înflăcărată a Preasfințitului Vasile se află la Cluj, unde mii și mii de închinători vor avea smerită bucurie de a fi mângâiați și vindecați de Sfântul Nectarie Taumaturgul”.

Mulțumim părinte Episcop Vasile.

de părintele iconom Daniel Terpea

Citiți și

Un fragment din moaștele Sfântului Nectarie, dăruit clujenilor

http://www.radiorenasterea.ro/pages/article.php?id_link=2527

acasa la p.Marcu in Rapentosa 

 

 

Anunțuri