orthodoxos-typos1[1]

Sfântul Nectarie în orașul Cluj, România

fragment după varinta în limba română

Sfântul nu a uitat rugămintea părintelui Episcop Vasile Someșanul. Se împlinesc anul acesta șase ani (mai 2009) de la vizita PS Episcop Vicar Vasile Someșanul, când cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu al Clujului, împreună cu o delegație a sosit în Elada pentru a lua binecuvântare de la Sfântul Nectarie făcătorul de minuni, Arhiepiscopul Pentapolei, în vederea construirii Centrului de Îngrijiri Paliative ”Sfântul Nectarie” din Cluj Napoca. Atunci a fost întâmpinat și găzduit în ”casa iubirii” de către vrednicul de pomenire fericitul bătrân arhimandrit Marcu Manolis din Atena (Rapentosa), care a reușit să organizeze cu mare success, dar și cu mare bucurie, atât șederea, cât și întălnirea Episcopului Vasile cu Maica Stareță Teodosia Gkounda de la Mănăstirea Sfântului Nectarie.

P.S. Vasile Somesanul în Atena

Părintele Episcop Vasile, dimpreună cu delegația și fiii duhovnicești ai parintelui Marcu au umplut până la refuz biroul Maicii starețe, care a fost copleșită de spiritul de voioșie și blândețe a blândului nostru părinte, dar nu și în ultimul rând de delegația româno-elenă. Au avut loc schimburi de daruri între cei doi și pezentarea proiectului. Mesajul părintelui Vasile a fost unul singur și smerit ”noi am venit aici pentru a lua binecuvantare de la Sfântul Nectarie pentru a începe construcția Centrului”, maica înțelegând mesajul duhovnicesc, dar și intervenția Pr. Marcu, la despărțire a afirmat ”nu știu cât… va fi, dar va fi”. Apoi în particular ne-a spus ”inima mea vrea ca moaștele Sfântului Nectarie să ajungă la Episcopul Vasile la Cluj, asta e și dorința Sfântului Nectarie (apoi și-a pus mâna pe inimă), mai rămân doar formalitățile ce vor urma între cele doua mitropolii”, așa ne-am despărțit.

Vizita Preasfințitului Vasile în Atena a jucat un rol covârșitor, pe de o parte în obținerea moaștelor Sfântului Nectarie la Cluj, iar pe de altă parte pentru înfrățirea Mitropoliei Clujului cu parohia Părintelui Marcu din Dioniso. Astfel că de atunci, cu binecuvântarea Sfântului Nectarie și cu bunăvoința celor doi mari duhovnici Episcopul Vasile și Arhimandritul Marcu, s-au creat strânse legaturi de prietenie. Anual trei autocare de clujeni, (seminariști, copii cu handicap motor, maici, călugări, preoți, studenți și nu numai) ajung a fi găzduiți în casa Părintelui Marcu ”casa iubiri” așa precum au numit-o tinerii polonezi.

de părintele iconom Daniel Terpea

Ortodoxos Typos 24.04.2015, nr. 2066, p. 4.

Traducere Pr. Daniel Terpea (G.O.)
Graiul Ortodox

Aflați mai multe despre acest subiect – cu imagini fotografice – de  același autor din varianta romanescă în articolul:

Bucurie mare, Sfântul Nectarie a sosit la Cluj pentru totdeauna

Sfântul nu a uitat rugămintea părintelui Episcop Vasile Someșanul

Moaștele sfântului se vor afla la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” Cluj Napoca, spre folosul sufletesc al bolnavilor internați aici.

https://graiulortodox.wordpress.com/2015/03/26/bucurie-mare-sfantul-nectarie-a-sosit-la-cluj-pentru-totdeauna/

Anunțuri