Iona Abbey din Scoția

și

Comunitatea de la Bose din Italia

– deviații ecumeniste

de domnul V. Harálambos, teolog

 Comunitatea ecumenistă «Iona» își are sediul la Glasgow, în Scoția, și este alcătuită din membri de diferite confesiuni – presbiterieni, anglicani, luterani, quakeri, catolici, precum și persoane care nu aparțin nici unei confesiuni -, cu tot ce implică acest lucru din perspectiva inconsecvențelor ecumeniste.

10687111986_0d0f3af8d8_b[1]

Au restaurat sau, mai bine zis, au reconstruit din ruine mănăstirea medievală Iona Abbey, care în trecut aparținea monahilor benedictini. «Comunitatea Iona» a fost inițial subordonată «Bisericii»din Scoția, însă mai târziu această relație s-a slăbit într-atât, încât a oferit posibilitatea unor «distorsionări» ecumeniste.

Toate aceste adunări ecumeniste au un rol hotărâtor în depășirea barierelor de comunicare din cadrul întrunirilor ecumeniste. Din păcate, sunt destui aceia care consideră că acest gen de comunități ecumeniste au o mare însemnătate. Ele devin niște Babeluri contemporane care se prezintă cu tot felul de deviații «confesionale».Comunitatea Iona este răspândită în toată lumea și susține activități ecumeniste. Este o «comunitate”» mixtă de bărbați și femei, cu o puternică«angajare ecumenistă» în probleme de promovare a păcii și dreptății, după cum afirmă. În acest sens, au alcătuit rugăciuni scurte pentru «dreptatea» și «pacea» în lume. Este cunoscută, de altfel, insistența exagerată a ecumeniștilor în eforturile pentru pacea acestei lumi. Hristosul nostru însă ne spune: «Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu» (Ioan 14: 27). Între alte deviații ecumeniste se numără și «cultul experimental», dezvoltat de Wild Goose2361051girl[1] Worship Group cu sediul la Glasgow. Liderul grupului este Gail Ullrich, care se află în fruntea unei mici echipe administrative. Acest grup cu competențe administrative are ca scop crearea și instruirea oamenilor pentru «noi forme liturgice», precum și «echiparea» bisericilor și «clericilor», chiar și dincolo de granițele Scoției, în vederea a ceea ce ei numesc «cultul participativ».

Profesorul de Studii Teologice Belden C. Lane de la Saint Louis University, în cartea sa cu titlul The Whole World Singing: A Journey to Iona and Taize [O lume întreagă cântând: o călătorie la Iona și Taize], menționează că membrii acestei comunități sunt acuzați de «cripto-catolicism în haine presbiteriene».

{1F86382E-29BE-4204-BEFD-684DCCAD9B0E}_Enzo%20Bianchi[1]Cât despre Comunitatea «monahală» de la Bose, aceasta este una ecumenistă, întemeiată de  catolicul Enzo Bianchi în 1965. O comunitate mixtă, de bărbați și femei, care numără peste 80 de membri de diferite confesiuni, cu tot ce implică acest lucru din punctul de vedere al inconsecvențelor ecumeniste. Se adresează în primul rând catolicilor, copților și etiopienilor, luteranilor, maroniților și creștinilor ortodocși, precum și catolicilor greci (uniți). Atragem atenția că nu întâmplător, în această enumerare, ortodocșii sunt menționați alături de greco-catolicii (uniți).

8083024[1]

În fapt, conform «Codului de Drept Canonic» al Vaticanului, Bose este o«Asociație particulară de credincioși» (Associazone private di fedeli, vezi articolele 114, 116, 117 și 322). În exterior, însă, se prezintă în mod viclean drept comunitate «monahală». Catolicul Enzo Bianchi, ”abatele” acestei comunități ecumenice, este cunoscut pentru activitatea sa publicistică din ziarele de știri italiene La Stampa, Avvenire, La Repubblica, Famiglia Christiana, precum și în ziarele franceze Croix și La Vie. Trebuie să menționăm că, începând cu 22 iulie 2014, Enzo Bianchi a fost numit de Papa Francisc în Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

mpoz[1]«Calendarul de sărbători» de la Bose, intitulat «Biserici, aduceți-vă aminte», unde «bisericile» sunt definite ca «tradiții diferite», menționează pe cine serbează în ziua respectivă fiecare dintre aceste «tradiții». Oricine poate pricepe cu ușurință perfidia papistașă. În ansamblu, subiectele manifestărilor și congreselor ecumeniste de la Bose au ca scop să demonstreze că diferențele dogmatice nu constituie nimic altceva decât tradiții diferite. Acest lucru este sugerat și de apelurile pe care Papa le adresează periodic și în care diferențele confesionale sunt numite intenționat «obiceiuri». De altfel, așa cum am menționat mai sus, începând din 22 iulie 2014, Enzo Bianchi a fost numit de Papa Francisc membru în Consiliul Pontifical pentru Promovarea ”Unității” creștine. Orice comentariu în plus este de prisos.

83_big[1]

Ce au născocit ecumeniștii? Toate aceste demersuri bine țintite, toate aceste deviații urmăresc depășirea barierelor de comunicare de la adunările ecumeniste.

Orthodoxos Typos, nr. 2071, 29 mai, p. 5.

Traducere: Mihail Ilie (G.O.)

Graiul Ortodox

INFORMAȚIE ECUMENISTĂ:

Cea de-a XXIII-a Conferinta Internationala Ecumenica a Spiritualității Ortodoxe va avea loc la Mănăstirea Bose, Italia, in perioada 9-12 septembrie 2015. Aceasta se va concentra pe tema: „Mila și Iertarea”.

În ”comparație” cu alte publicații pe această temă:

Lectio divina la Bose

http://ziarullumina.ro/lectio-divina-la-bose-38391.html

Activitatea misionară şi ecumenică a comunităţii monahale de la Bose

http://www.tabor-revista.ro/in_ro.php?module=content_full&id=10708

ORTODOCŞI ŞI CATOLICI LA „MĂNĂSTIREA INTER-CONFESIONALĂ” DE LA BOSE, BINECUVÂNTAŢI DE PF DANIEL

https://acvila30.wordpress.com/2010/09/10/ortodocsi-si-catolici-la-bose/

A XXI-a ediție a „Conferinței Ecumenice Internaționale de Spiritualitate Ortodoxă”, la Mănăstirea Bose

http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-iasilor/xxi-editie-conferintei-ecumenice-internationale-de-spiritualitate

(”În marele duh patristic”) Introducere in lectura duhovniceasca a Scripturii

http://edituradeisis.ro/opencart/index.php?route=product/product&product_id=58

Anunțuri