Anumite publicații confirmă ipoteza Orthódoxos Týpos că Patriarhul Moscovei intenționează să dezvolte alianțe în Balcani

rusia-st-petersburg-st-petersburg-biserica-spas-na-krovi_ah7f[1]

 În numărul din 15 mai 2015 al Orthódoxos Týpos am publicat o știre intitulată Extinderea influenței Patriarhiei Moscovei în Balcani, în care, punând cap la cap niște informații, am expus în rezumat ipoteza următoare: planul Patriarhiei Moscovei de eliberare a Arhiepiscopului Ohridei, kir Ioan, și prezența precipitată a acestuia din urmă la un congres de mare audiență din Atena, dar și actul generos de a oferi în dar cărți bibliotecii Arhiepiscopiei Albaniei, au ca scop dezvoltarea de alianțe și sfere de influență ruse în Balcani. La câteva zile după aceasta, aprecierile noastre au fost confirmate atât de o postare a sitului ekklisiaonline din 18 mai 2015, care consemnează noile acțiuni ale Moscovei în zonă, printr-un articol al cotidianului Axía din 23 mai 2015, dar și printr-un articol al cotidianului Vradinís din 24 mai 2015, care abordează aceleași chestiuni ca și Axía. Agenția de știri ekklisiaonline pune în lumină încercarea Patriarhului Moscovei de a soluționa schisma din Skopje, dar și relațiile acesteia cu Bulgaria. Axía se referă de asemenea la cazul schismei din Skopje, la donația făcută Arhiepiscopiei Albaniei, precum și la prezența rușilor în Sfântul Munte. Care, deci, este următoarea mișcare de pe tabla de șah? Se prevăd contacte cu Grecia.

 Potrivit ekklisiaonline:

”De destulă vreme, Biserica Rusă a arătat că este puternic interesată de evoluțiile din rândul schismaticilor din fosta Republică Yugoslavă a Macedoniei. Nu a fost de ajuns intervenția Mitropolitului de Volokolamsk, Ilarion, în urma căreia a fost eliberat Arhiepiscopul Ohridei, Ioan, nici găzduirea acestuia din urmă la Rusia, ci, în urmă cu câteva zile, Patriarhul Moscovei, într-o întâlnire a sa cu Președintele micului stat vecin cu noi, a avut o intervenție în care a subliniat nevoia de a se face eforturi pentru soluționarea regimului canonic al Ortodoxiei în această țară: Trebuie să avansăm treptat în abordarea acestei chestiuni și să o soluționăm pașnic, fără conflicte, ci pe o bază canonică. – a spus Patriarhul. Patriarhul Moscovei a trimis o delegație în Bulgaria, în fruntea căreia s-a aflat Mitropolitul de Nijni Novgorod și Arzamas, Gheorghi, pentru a participa la festivitățile serbării Sfinților Chiril și Metodie (11 mai). În aceeași perioadă, în Bulgaria s-a aflat și liderul schismaticilor din Skopje. Arhiepiscopul ”Bisericii Macedone”, Ștefan, a co-slujit (?) cu Patriarhul Bulgariei, Neofit, așa cum se vede din fotografii! Kir Ștefan a fost invitat de Academia Bulgară de Științe”.

 Potrivit cotidianului Axía: ”Recent, Patriarhul Moscovei s-a întâlnit la Moscova cu Președintele Republicii Skopje, Gheorghe Ivanov, fiind de față și super-activul și atotprezentul Președinte al Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul de Volokolamsk, Ilarion Alfeev, supranumit și Kissinger-ul roșu, care, în urmă cu câteva zile, s-a aflat la Skopje, după o scurtă vizită în Sfântul Munte, și a participat la demersurile de culise pentru eliberarea Arhiepiscopului Ohridei și Mitropolit de Skopje, Ioan Vraniskofski. Concomitent, și în Albania învecinată se observă o activitate deosebit de intensă a Patriarhiei Moscovei, fapt care stârnește interesul și neliniștea reținută a Arhiepiscopului Tiranei și întregii Albanii, kir Anastasios Yannoulatos. Prezența Patriarhiei Moscovei în martirica Albanie și mai ales în zonele elinofone din Epirul de Nord a avut loc sub pretextul unei donații de 36 de volume din Enciclopedia Creștină Ortodoxă făcută bibliotecii Facultății de Teologie din Durrës. Donația a fost anunțată ca o acțiune personală a Patriarhului Moscovei, iar volumele au fost dăruite de ambasadorul rus în Albania, fapt care demonstrează că susținerea pe care Președintele Rusiei o acordă acțiunilor Patriarhiei Moscovei. Spune ceva prezența continuă a demnitarilor Patriarhiei Rusiei în Albania, dar și în zona mai largă a Balcanilor, din care nu face excepție Sfântul Munte”.

Orthódoxos Týpos, 29 mai 2015, nr. 2071, pp. 8.

Traducere: Tatiana Petrache (G.O.)

Graiul Ortodox

Anunțuri