Egumenul Mănăstirii Dochiariu din Muntele Athos se plânge Egumenului Mănăstirii Sfântul Ioan Teologul din insula Patmos, Arhimandritul Chiril,  că Partiarhul Bartolomeu insistă pentru înfințarea unei biserici catolice în insula Patmos

grigorios_patmos

Egumenul Mănăstirii Dochiariu din Sfântul Munte, Gheronda Grigorie printr-o scrisoare adresată Egumenului Sfintei Mănăstiri Ioan Teologul din insula Patmos, Arhimandritul Chiril, își exprimă tristeţea şi durerea inimii  pentru faptul că  Patriarhul Ecumenic Bartolomeu insistă ca şi catolicii să aibă biserică în însula Patmos, fără ca să existe nici macar un grup din confesiuna papistaşă.

Scrisoarea Egumenului este următoarea:

«Iubite în Hristos sfinţite Egumene şi Exarh patriarhal al străvechii Mănăstiri a Evanghelistului Ioan, mintea mea rămâne încă neclintită la privegherea Teologului şi la Dumnezeiasca Liturghie din biserica mare a Mănăstirii.

Îţi scriu această mică scrisoare, ca să îmi exprim tristeţea şi durerea inimii mele pentru faptul că arhiepiscopul nostru (Bartolomeu, patriarhul ecumenic – n.tr.) insistă ca şi catolicii să aibă biserică în Patmos, fără ca să existe o pleromă (credincioşi) de confesiune papistaşă (romano-catolică). Vai de noi, dacă unde sunt câțiva franci, le îngăduim să ridice şi altare.

Neamul rob, în pofida dificultăţilor pe care le-a avut, nu a îngăduit să se construiască altare ale eterodocşilor.

Şi unde au reuşit şi au ridicat altare, este astăzi o mare rană pentru regiunea aceea. Talpa papei este foarte mare. Vă rog să nu îngăduiţi ca nici măcar cu degetul mic al piciorului să nu calce papa în Patmos.

Țineţi… mărturisirea Teologului, a Cuviosului Hristodul şi a tuturor sfinţilor din veac şi a părinţilor adormiţi în Domnul din Sfânta Mănăstire a Teologului. Nu în Patmos parastasului papei în biserică, oricare ar fi aceasta. 

Daţi o mărturie întregii Ortodoxii că Hristos este Cuvântul întrupat al lui Dumnezeu şi nu-l primește pe ereziarhul bandei de tâlhari din Apus – deoarece este greu să o numim Biserică.

Şi încă ceva mi-a rănit inima, faptul că aţi deschis uşa din partea de jos a Așezământului Sfintei Peşteri, pentru a înlesni accesul oamenilor. Două peşteri avem în Biserica Ortodoxă: peştera Naşterii lui Hristos în Betleem şi peştera Teologului în Patmos.

Când coboram scările, toţi trăiam sentimentul că mergem în Peşteră. Acum, intrând acolo prin uşa de jos, toţi vor simţi că intră într-o gaură din pământ.

Nu contează dacă unora le va fi imposibil să coboare treptele înalte. Mântuirea nimănui nu este în pericol, dacă nu se va închina la peştera Teologului.

Restrângeţi turismul de la locurile sfinte, deoarece în final nu va rămâne monah nici măcar ca să aprindă candelele Teologului.

Cu amărăciune îţi scriu şi să nu mă răstălmăcești, deoarece eu mă simt monah din Patmos, nu mă simt aghiorit şi tot ceea ce am primit din monahismul latrin (de pe lângă Muntele Latros) încă mai păstrez şi am asta ca steguleţ.

Cu iubire în  Domnul,

Egumenul Mănăstirii Dohiariu,

Grigorie.»

Sursa: http://acvila30.ro/scrisoarea-egumenului-sfintei-manastiri-dohiariu-adresata-egumenului-patmosului/

Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul din insula Patmos

Pe insula Patmos  a fost închis Sfântul Apostol Ioan și tot aici a fost scrisă Apocalipsa. Mănăstirea păstrează și moștele Sfântului Apostol Toma. Biblioteca mânăstirii este una dintre cele mai importante biblioteci  din lume, se află pe locul în care au fost înființată. Mănăstirea adăpostește, 1200 de manuscrise, 13ooo de documente și peste 4000 de arhetipuri. Menționăm și unele manuscrise în original  a Sfântului Ioan Gura de Aur. Mai jos puteți viziona un filmuleț cu muzeul și minunata bibliotecă din intriorul mănăstirii.

Graiul Ortodox

Anunțuri