ȘOC !  

Imam citește coranul în Sfânta Sofia din Constantinopol

 

hqdefault

Mii de credincioși musulmani (fanatici) au cerut, sambata, sa se poata ruga in bazilica Sfanta Sofia, monument emblematic si disputat din Istanbul, devenit muzeu dupa ce a fost biserica si apoi moschee, a relatat presa turca, citata de AFP.

Dupa o rugaciune tinuta, in fata edificiului, de catre un imam venit de la Mecca, credinciosii musulmani au scandat sloganuri prin care cereau reamenajarea Sfintei Sofia in moschee.

Lanturile sa fie rupte, Sfanta Sofia sa se deschida„, au scandat miile de persoane adunate pe esplanada din fata muzeului, a relatat agentia de presa Dogan.

„In numele a sute de mii dintre fratii nostri, cerem sa ne putem ruga in interiorul moscheii Sfanta Sofia”, a declarat, citat de agentia Dogan, presedintele Asociatiei tinerilor din Anatolia, Salih Turhan, care a organizat evenimentul, in ajunul comemorarii anuale a cuceririi Constantinopolului de catre otomani.

Opera arhitecturala majora, construita in secolul al VI-lea, catedrala Sfanta Sofia, in care erau incoronati imparatii bizantini, a fost transformata in moschee in secolul al XV-lea, dupa caderea Constantinopolului in mainile otomanilor in 1453. Minarete au fost apoi ridicate in jurul domului bizantin.

In anii ’30, in timpul regimului laic al lui Mustafa Kemal Ataturk, Sfanta Sofia a fost transformata in muzeu si este vizitata in fiecare an de multe milioane de turisti.

Dupa venirea la putere, in 2002, a Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, islamo-conservator) al actualului presedinte Recep Tayyip Erdogan, aparatorii laicitatii din Turcia sunt ingrijorati cu privire la o eventuala retransformare a Sfintei Sofia in moschee

Provocare Ecumenistă în perioda pregătirii

Marelui Sinod din Cretea

Turcii au decis să transforme timp de 30 de zile, Sfânta  Sofia în moschee. Imamul citește Coranul în perioda ramadanului, iar lectura va fi transmisă în direct și se va desfășura zilnic în timpul mesei de dimineață, înainte de începerea postului.

Ministrul grec al afacerilor  externe Nikos Xidakis consideră că nu  este tragic … „Nu este nimic tragic, nici  lipsă de respect faptul că se citește un text religios … Lipsa de respect ar fi indecența …„.

Sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-international-21036623-istanbul-mii-musulmani-cerut-redeschiderea-moscheii-sfanta-sofia.htm

Anunțuri