Marele Sinod

– posibile presiuni asupra Rusiei:

autocefalie pentru Ucraina

rada-parlament-ucraina

 

În Rada Ucraineană (Parlament) a fost prezentat un nou proiect, sub titlul: Adresa Radei Supreme a Ucrainei, catre Sanctitatea Sa Partriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului și Noii Rome, de acordare a statutului de autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Autorii proiectului sunt președintele Parlamentului, Andrei Parubi, și alti cinci deputați.

Proiectul de lege clarifică faptul că Biserica din Constantinopol, ghidata de „interesele unității naționale”, a binecuvântat crearea a 4 Biserici autocefale în ultimii 150 de ani. În cadrul documentului, citat de publicatia ruseasca Pravmir, se face apel la Patriarhul Bartolomeu, pentru ca acesta sa emita un thomos (Document fondator) pentru statutul de autocefalie al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, în baza căruia aceasta „si-ar putea ocupa locul de drept, în familia Bisericilor Ortodoxe”.

Proiectul mai face referire, de asemenea, la „situatia specială creată în Ucraina” și, în special, la presupusa „agresiune armată a Federației Ruse”.

„In timpul vizitei pe care ati efectuat-o in data de 26 iulie 2008 în țara noastră, cu ocazia celebrării a 1020 de ani de la Botezului Rusiei Kievene, Sanctitatea Voastra, în discursul adresat națiunii ucrainene, ati subliniat în mod clar mai multe probleme, cruciale pentru rezolvarea problemei Bisericii Ucrainene: obligativitatea de a respecta ordinea canonică, moștenirea istoriei materne a Bisericii Constantinopolului și atitudinea față de actul din 1686, sau, așa cum l-ati numit, de ‘anexare a Bisericii Ucrainei, de către Statul Rus”.
Va reamintim ca, in prezent, in Ucraina exista Biserica Ortodoxă canonică Ucraineană, care intra în componența Patriarhiei Moscovei, și ate două Biserici non-canonice: Patriarhia Kievului si Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală 
Recent, Președintele ucrainean Porosenko a declarat, la un congres al Bisericilor și organizațiilor religioase, ca se impune crearea unei singure Biserici Ortodoxe locale in țară, informeaza si publicatia bulgareasca Dveri.

Biserica Ucraineană s-a aflat in frunte, in cadrul discursului de deschidere, al Patriarhului rus Kirill, in cadrul unei întâlniri a liderilor Bisericilor Ortodoxe, din luna ianuarie 2016, când acesta, in prezența Mitropolitului Onufrie al Kievului, a vorbit despre confiscarea lacasurilor sfinte ale Bisericii canonice a Ucrainei de catre schismatici .
In cadrul reuniunilor pregătitoare pre-sinodale, cele două Biserici majore – a Constantinopolului si a Moscovei – nu au putut să cadă de acord asupra documentului de acordare a statutului de autocefalie, subiectul ramanand în afara ordinii de zi a Sfantului si Marelui Sinod.

Sfantul si Marele Sinod Panortodox ar urma sa aiba loc în Creta, in perioada 17-26 iunie 2016 , dar Biserica Bulgară și cea a Antiohiei [mai nou si cea a Serbiei] au refuzat să participe, cu doar cateva zile înainte de convocarea acestuia.

„In aceasta situatie, in care Biserica Ortodoxa Rusa a fost deja acuzata ca ar fi influentat decizia Bisericilor locale in cauza, nu este exclus ca momentul sa fie exploatat de politicienii ucraineni, care spera sa aiba sanse suplimentare pe langa Patriarhia Ecumenica, mizand pe o eventuala deschidere din partea acesteia din urma, de ‘a da o lectie’ sau de a constrange pe aceasta cale Patriarhia Moscovei sa participe, totusi, la Sfantul si Marele Sinod Panortodox…” 
Anunțuri