sinodos2
Sub titlul Sinodul panortodox face viața grea mass-medieiziarul La Croix a constatat că printre cei 140 de jurnaliștii acreditați să acopere Sinodul panortodox din Creta „cu zecile au renunțat, ca urmare a renunțării Patriarhului Moscovei de a veni în Creta, dar, de asemenea, din cauza unei organizații complicate. Fără experiență în acest domeniu, Biserica Ortodoxa a preferat să blocheze la maxim evenimentului, făcând condiții dificile de muncă jurnaliștilor prezenți
Trimisul special al ziarului din Kolymbari, Samuel Lieven scrie:
Este un cort mare ridicat la poalele Academiei ortodoxe, la 15 metri de un țărm cretan de carte poștală. Până aici, totul este bine. Dar, în interior, 40 de grade la amiază, cu aerul condiționat care nu merge și sărăcia infrastructură slabă au încercat deja nervii jurnaliștilor celor mai convinși să acopere Sinodul „Sfânt și Mare”, care are loc din dimineața zilei de 20 iunie până sâmbătă 25 iunie, sub președenția Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu al Constantinopolului. 
 Anunțul că Patriarhul Kirill al Moscovei nu va face parte din partidă, a dezumflat deja în mod serios apetitul redactorilor internaționali, care privilegiau o lectură politică a evenimentului”.
 În ceea ce privește trimișii speciali din Kolymbari, la celălalt capăt al Cretei, unde se găzduiesc ședințele Sinodului, aceștia s-au confruntat încă de la început cu un dispozitiv de securitate care împiedică accesul la cei 200 Mitropoliți episcopi care participă la Sinod. Atent escortați în grupuri de zece, jurnaliștii n-au putut să intre decât numai trei minute în hemiciclu unde Patriarhul Bartolomeu a pronunțat textul său de deschidere, abia un timp, pentru un selfie, sau pentru a înregistra câteva poze…
 
Organizatorii au făcut o greșeală gravă blocând totul„spune Andromaca Nikoulara, jurnalista la televiziunea publică din Grecia, care n-a drămuit resursele, trimițănd  o echipă numeroasă pentru a se asigura de difuzarea în direct, timp de cinci ore. Dezamăgire. In afară  de imaginile luate de echipele Patriarhilor, nici un alt aparat de fotografiat nu a fost admis în cenaclu.
 
Public, nu a existat de asemeni, la sărbătoarea Rusaliilorunde Întaistatatorii au fost singuri la Catedrala  Sf. Mina din  Heraklion. „Ce fel de mesaj de comuniune ne trimit asa? Comuniunea cu cine?” A comentat un alt jurnalist grec.
 
În cauză, o organizație cu contract, releu american al Patriarhiei de Constantinopol, incapabilă să asigura ținerea unui astfel de eveniment, cu bani proprii, sau sprijinindu-se pe o infrastructură pe care nu o are.
Traducere: Roman Ortodox în Franta, după Orthodoxie.com, Le concile panorthodoxe mène la vie dure aux médias
Anunțuri