basilica-fanar

Cutremur !

 Greșeală diplomatică în BOR.

Susține caterisirea unor preoți și teologi recunoscuți în lumea ortodoxă, care nu fac parte din BOR.

Speculații:

Ortodoxia română la mezat

De pe blogul unui teolog „liber”  de site-ul oficial al Patriarhiei Ecumenice, prieten la Patriarhului Bartolomeu, BOR publică un articol prin care se pun la încercare (verifică, controlează) reacțiile românilor ortodocși vizavi de ”Sinodul” din Creta • Vrea să intimideze eventualele reacții adverse • Denigrează numele unor mari teologi ortodocși recunoscuți în lumea întreagă .  Există reacții controversate ale ierarhilor români. Pe ce front se află Ortodoxia Românească?

Ne întrebăm de ce atâta panică (încât să comiți așa o greșeală diplomatică) din cauza unor simpli și săraci preoți, care de abia își plătesc biletele de avion? Oare BISERICA Ortodoxă nu are cu ce să-și panseze ”bolile”? Oare ierarhii noștri nu au leacuri? Toate bolile sunt cancer și extirpăm celula cancerigenă? Oare Hristos nu a înviat? Unde este nădejdea noastră? Biserica noastră are atâția sfinți, cuvioși și martiri, oare Maica Domnului nu este mai presus decât heruvimii, serafimii? Nu au episcopii noștri altă soluție decât a caterisi și arunca în stradă familii de preoți cu copii, care astfel rămân fără mijloace de întreținere  a copiilor?  S-a spus răspicat și tare că acest Sinod  nu se întrunește pentru că  ar exista vreo mare erezie în Biserică. Atunci toți cei care nu vor recunoaște ”Sinodul din Creta” sau preoții care nu-și vor mai pomeni Ierarhul, sunt preotul Arie Ereticul? Dragi Ierarhi chiar nu aveți nici o soluție decât a lăsa durere în sufletele noastre? Hristos este izvorul Harului, El este Dumnezeul nostru, Mântuitorul nostru și Doctorul nostru. Cu frică nu zidim Biserica. Frica este talpa iadului. Frica este lipsa dragostei. 

ATENȚIE blogul de pe care a preluat BOR articolul NU este al Patriarhiei Ecumenice. Este blogul personal al teologului Panagiotis Andriopoulos. Este afirmația unui teolog. Deci nicidecum a Patriarhiei Ecumenice.

G.O.

Basilica: Panagiotis Andriopoulos: Caterisirea clericilor care răspândesc vrajbă în trupul Bisericii

Un grup de preoți ai Bisericii Greciei și un profesor al Facultății de Teologie din Cadrul Universității Aristotel din Tesalonic (U.A.T.) s-a deplasat în urmă cu câteva zile în Georgia, cu scopul de a influența Biserica Ortodoxă Autocefală a Georgiei împotriva Sfântului și Marelui Sinod al Ortodoxiei, pe baza faptului că această Biserică nu a participat la Sinod.

Grupul – un conventicul din Grecia este alcătuit din: un cleric și profesor emerit de Patrologie al Facultății de Teologie din cadrul U.A.T., Theodoros Zisis, profesorul de Teologie Dogmatică al Facultății de Teologie din cadrul U.A.T.,Dimitrios Tselenghidis, parohul parohiei Sfântul Nicolae al Mitropoliei de Patra, Anastasios Gotsopoulos, parohul parohiei Sfântul Proroc Ilie – Petrokerasa din Tesalonic, din cadrul Mitropoliei de Ierissos și Sfântul Munte, Peter Heers, parohul parohiei Maica Domnului Povățuitoarea, Dealul Vokou, din cadrul Mitropoliei de Pireu, Matei Vulcănescu, și monahul Serafim Zisis.

Acest grup a făcut și continuă să facă acțiuni violente similare împotriva Sfântului și Marelui Sinod, în Grecia și în străinătate.

Dat fiind faptul că acest grup acționează antiecleziologic și întru totul antieclezial[1]spre scandalizarea credincioșilor, îndemnându-i spre neascultare, spre disprețuirea Bisericii Canonice și a rânduielii tradiționale din interiorul acesteia” și pe baza articolului 22 al documentului aprobat de Sfântul și Marele Sinod al Ortodoxiei Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine, în care se afirmă că: Biserica Ortodoxă condamnă orice tentativă de dezbinare a unităţii Bisericii, din partea unor persoane individuale sau a unor grupuri, sub pretextul păstrării sau a unei presupuse apărări a Ortodoxiei autentice. După cum mărturiseşte întreaga viaţă a Bisericii Ortodoxe, păstrarea credinţei ortodoxe autentice este asigurată numai prin sistemul sinodal, care constituie dintotdeauna, în sânul Bisericii, cea mai înaltă autoritate în aspecte de credinţă şi reguli canonice (canonul 6 al Sinodului II Ecumenic), clericilor mai sus menționați trebuie să li se aplice pedeapsa caterisirii, iar laicului teolog epitimia afurisirii (n.n. oprirea de la împărtăşirea euharistică).

[1] αντιεκκλησιολογικά και όλως αντιεκκλησιαστικά.

Sursa: Fos Fanariou

Mai jos redăm nota de la Cuvântul Ortodox

BASILICA se transforma in AGENTIA DE PRESA A FANARULUI, preluandu-i AGENDA PROVOCATOARE? Siteul Patriarhiei popularizeaza in mod iresponsabil opinia unui teolog slugarnic al PATRIARHIEI ECUMENICE care cere CATERISIREA, respectiv AFURISIREA marilor teologi ZISIS si TSELENGIDIS si a altor patru clerici, invocand articolul 22 al documentului ecumenist CRETAN! Pana la urma, ce vrea Patriarhia noastra? Sa se inhame la agenda iresponsabila si de origine suspecta a Fanarului, dand apa la moara zelotistilor sau sa apere unitatea Bisericii Ortodoxe Române?

Se pare ca, din pacate, raspunsurile si atitudinea corecte ale IPS Teofan si ale PS Macarie nu intrunesc consensul in BOR. Unii ierarhi, in ciuda situatiei vizibil inflamate, continua sa prezinte Sinodul de la Creta ca unul reusit, cu documente care ar apara ortodoxia, in ciuda evidentelor si criticilor intemeiate. Astfel, recent, IPS Laurentiu Streza a facut apologia Sinodului de la Creta, apreciind ca au fost …“dezbateri sfinte” (oare presiunile denuntate de IPS Hierotheos or fi fost sfinte?!) prin care ortodoxia a fost aparata. O apologie stangace, in care nu a fost in stare sa explice coerent de ce era nevoie intr-un document sinodal sa fie folosit termenul de “biserica” pentru confesiuni, in conditiile in care chiar delegatia romana a avut, in mandatul sau, un cu totul alt tip de formulare la acelasi paragraf!

Aceasta divergenta razbate si in instrumentele mediatice ale BOR. Astfel, agentia patriarhala Basilica a preluat opinia unui teolog al Patriarhiei Ecumenice care cere, nici mai mult, nici mai putin, caterisirea unor clerici si teologi, printre care se gasesc si nume reputate ca Tselenghidis si Zisis, pe baza documentului 6 aprobat la Sinodul din Creta!

Cu alte cuvinte, Basilica nu face altceva decat sa alimenteze toate teoriile agitatorilor anti-ierarhie de la noi, care invoca, deja, existenta unei prigoane in temeiul documentelor votate la Creta si al articolului 22 din sus-mentionatul document! Fie si din punctul de vedere al comunicarii publice, greseala Basilica e atat de grava incat s-ar impune sanctionarea urgenta a celor responsabili de asa ceva! A pune gaz pe foc, dupa ce oricum acesta a fost domolit cu mainile altora, este pur si simplu criminal de iresponsabil!

Revenind la sursa preluata de Basilica: autorul parerii respective este un teolog specialist in ode ridicate Patriarhului Bartolomeu. De pilda, intr-unul din texte patriarhul ecumenic este descris dreptcampion al unitatii ortodoxe”. Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans. Campion al unitatii sa fie patriarhul care raspunde la comenzile CIA si ale unui lobby care e orice numai prieten al ortodoxiei nu, patriarhul care a creat cea mai mare dezbinare in sanul ortodoxiei de o suta de ani incoace? Oare chiar crede Patriarhia Română asa ceva? 

Prin urmare, avem de-a face cu o dorinta exprimata de Fanar, adica de Patriarhia Ecumenica. Cu totul nefireasca si abuziva. Nu e prima oara cand Patriarhia Ecumenica face acest lucru, conflictul acesteia cu pr. Th. Zisis si teologul Tselenghidis fiind mai vechi. Si toate demersurile de pana acum ale Fanarului au ramas fara raspuns din partea Bisericii Greciei. Deci, ceea ce grecii au considerat nelegitim, de vreme ce nu au dat curs, popularizeaza acum Basilica?

Pentru conformitate, iata precedentele acestui conflict:

Asadar, disputele sunt mai vechi, au existat raspunsuri la pretentiile dictatoriale ale Patriarhului Ecumenic, iar ambitia nemasurata a acestuia din urma, precum si “ravna” teribila de razbunare explica, practic, si originile articolului 22 din documentul 6 de la Creta. 

Cu totul lepadata de la bunul simt si de la dreptate este, insa, invocarea art. 22 al documentului 6 ca baza pentru aceste acte de pedepsire. S-a intamplat ceva cu canoanele Bisericii Ortodoxe de avem nevoie de un articolas dintr-un document care NU este recunoscut unanim in interiorul acesteia pentru astfel de situatii? O fi inteligent, dragi redactori de la Basilica, sa contrapui unui canon al unui Sinod Ecumenic invocat de radicalii zilelor noastre un articol dintr-un document atat de controversat, incat este deja compromis? Stiu, oare, redactorii de la Basilica, ca delegatia romana a vrut sa revizuiasca chiar respectivul articol? Si-a schimbat intre timp opinia PF Daniel?

Pana la urma, ce vrea Patriarhia noastra? Sa se inhame la agenda iresponsabila si de origine suspecta a Fanarului, care provoca dezbinare si schisma, dand apa la moara factiunilor zelotiste, sau sa apere unitatea Bisericii Ortodoxe Române?”

Graiul Ortodox

Anunțuri