Ortodoxos Typos:

 Ierarhii sprijină politicienii evlavioși

?

de Pr. Daniel Terpea

IPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a sfințit  Biserica Sfântul Nicolae din Sadova, Călărași, satul natal al noului președinte al Moldovei Igor Dodon, care a fost  prezent la slujba și a fost lăudat de către mitropolit.

Mitropolitul Vladimir a spus  că Biserica Ortodoxă a fost totdeauna și rămâne pe pozițiile sale și anume că președintele țării trebuie  să fie de credință ortodoxă, să fie botezat, să fie cununat și să fie patriot.

?

Noi îl cunoaștem nu numai acum în prag de alegeri, când de regulă toți vin la Biserică și încep să se roage. El este acela care a reparat capital Biserica din satul Sadova, a amenajat teritoriul acesteia, a ajutat foarte multe biserici, dar este prezent și la fiecare Sfântă și Dumnezeiască Liturghie din Catedrala Mitropolitană și se roagă împreună cu creștinii, cu toți care vin la biserică  în zilele de Duminică și mai ales în Postul Mare”, afirmă Mitropolitul Vladimir.

La rândul sau Igor Dodon a spus :”Eu consider că Biserica noastră ortodoxă este temelia pe care stă Republica Moldova. De aceea trebuie să facem tot posibilul să păstrăm credința noastră ortodoxă și să nu permitem unor valori străine nouă să fie implementate aici la noi în Moldova”.

Mitropolitul s-a referit în continuarea apoi la subiectul minorităților sexuale, arătând că de-a lungul timpului și mai ales în ultimii ani Biserica Ortodoxă a fost împotriva adoptării legii care pune la egalitate minoritățile sexuale, care reprezintă câteva procente din populația Moldovei, cu Biserica Ortodoxă, cu toți creștinii, care reprezintă 98% din societate, potrivit unui sondaj de opinie.[1]

?

Un grup de preoți, în frunte cu episcopul de Bălți și Fălești, Markel, îndeamnă cetățenii să-l voteze în turul doi pe Igor Dodon. Potrivit acestora, candidatul socialiștilor susține Biserica Ortodoxă, spre deosebire de Maia Sandu, care ar lupta împotriva acesteia.

Preoții se arată deranjați și de faptul că Sandu este susținută de homosexualii din țară. „Nu putem vota şi nu putem acorda sprijin la votare unui candidat care este făţiş şi dușmănos faţă de biserică. Această femeie prezintă pe bună dreptate un pericol pentru societatea noastră creștină. Pentru că nu odată şi-a manifestat agresivitatea ei, şi intoleranța ei agresivistă. «Aceasta α scos icoanele din şcoală», a declarat episcopul de Bălţi și Fălești, Markel.

Mai mulţi preoţi critică atitudinea Maiei Sandu față de biserică și de valorile creștine. Nu am auzit-o să-şi exprime îngrijorarea faţă de elevi, copii. Faţa de starea lor morală, psihică, faţă de educaţia creştinească. Ba dimpotrivă, a lăsat şcoala în mâna minorităţilor sexuale prin acea carte ca copii să fie educaţi în modul de toleranţă faţă de acest păcat mârşav şi întunecat», a declarat proteiereul din raionul Sângerei, Roman Pintelii. [2]

Οrthόdoxοs Τypοs, nr. 2140, 18 noiembrie 2016, pp. 1,7

Traducere Daniel Terpea (G.O.)

Graiul Ortodox

[1] Accent-TV News https://www.youtube.com/watch?v=zm4GRvBP5Gw&feature=youtu.be

[2]http://www.publika.md/markel-se-implica-in-campania-electorala-cu-sustinere-pentru-igor-dodon-declaratiile-episcopului_2801511.html

%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-303

Anunțuri