15727197_350042988698233_6064254292141912926_n

Inedit în România pentru prima dată Graiul Ortodox prezintă:

Rapsodia Bizantină a Sfântului Cosma Etolianul

Spectacol de excepție, pe scena teatrului din Pefkis, organizat de Mitropolia Kifisiei, Amarousiu și Oropu, Atena, Grecia în data de luni 22 octombrie 2012. În rolul Sfântului Cosma Etolianul, Protopresbiterul Mitropoliei, Rapsodul protoppsalt Hristos Kiriakopulos [https://graiulortodox.wordpress.com/2012/10/22/scoala-de-muzica-bizantina-a-mitropoliei-kifisiei-amarusiu-si-oropou-condusa-protopresviterul-hristos-kiriakopulos/]

Sfântul Cosma Etolianul s-a născut în anul 1714. A trăit în perioada turcocrației din Grecia. Este considerat Apostolul Greciei.  A fost martirizat de evrei.

  • Sfântul Cosma Etolianul spune: “Evreul îmi spune că Hristosul meu e un copil din flori și Preasfînta Fecioară a mea e o desfrânată, iar Sfânta Evanghelie îmi spune că acest lucru e de la diavolul. Mai am acum ochi să mă uit la evreu? Dacă un om mă ocărăște, îmi omoară mama, frații, copiii, după care îmi scoate ochii, ca și creștin am datoria să-l iert. Dar sa-L ocarască ei pe Hristosul meu și pe Preacurata Fecioară a mea! Eu nu vreau să-i mai vad, dar domniile voastre cum va răbda inima și mai faceți afaceri și tocmeli cu evreii? De ce v-am spus acestea, creștinii mei? Nu ca să-i omorați pe evrei și să-i prigoniți, nu, ci ca sa-i plângeți că L-au lăsat pe Dumnezeu și s-au dus cu diavolul. V-am spus că să ne căim acum pâna mai avem vreme, ca să nu se întâmple să se mânie Dumnezeu pe voi și să ne lase din mâna Lui și să pățim și noi ca evreii și chiar mai rău“.

Teatrul Muzical prezintă Rapsodia Bizantină:

Crucea   neamului, Kosma Etolianul 

Muzică Sokratis Vernardos (1927-1983)

                  Text Kosta Horeantis

        Orchestra simfonică & instrumente tradițonale

Soliști:

Pr. Hristos Kiriakopulos – Kosma Etolianul

Kuriakos Karamperopulos – Evreul

Zaharias Kondofridis – Turcul, ajutor de  cântăreț la strană (isonar)

Basilis Papageorghiu –  Ηaiducul – însoțitor

Katerina Peța              –   Femeiaînsoțitoare

Instrumentele folosite în orchestră:

violă, violoncel, contrabas, flaut, clarinet, trompetă, timpan, xilofon – instrumente de percuție din lemn  și fier (μεταλλόφωνο-ξυλοφωνο), mandolină, țiteră, Outi – Oud, instrument asemăntor cu lăuta, tamburas –  banjo, chitară, clarinet-fluiere, tumperleki.

Melosul bizantin și muzica europeană [2]

si despre muzica Sokratis Vernardos (1927-1983)

Profesorul de muzică Andréas Rodousákis vorbește despre însemnătatea muzicii bizantine și despre încercarea lui Sokratis Vernardos de a combina melosul bizantin cu muzica europeană.

rodousakis-in«Nu aș vrea să-i nedreptățesc pe cei care au încercat să europenizeze muzica bizantină și să o facă să semene cu muzica occidentală europeană. Aș vrea, astfel, să amintesc numele unui psalt și dirijor foarte bun, Sokratis Vernardos (1927 -1983), care, din păcate, a plecat destul de devreme dintre noi.

Sokratis Vernardos a lăsat în urmă o operă impresionantă de lucrări muzicale bizantine pe care le-a adaptat pentru portativ pentru a fi interpretate și instrumental. Una dintre aceste lucrări a fost o rapsodie bizantină dedicată Sfântului Cosma Etolianul. Aceasta a fost, într-adevăr, o încercare demnă de laudă. Această rapsodie a fost pusă în scenă cu succes, de mai multe ori, de către diferiți dirijori, cu participarea unui număr destul de mare de interpreți, muzicieni, soliști etc. O prezentare foarte reușită a avut loc la Piería, acolo unde activează Asociația Culturală ,,Ta Pátria”. Spectacolul a fost foarte apreciat de critici, dar nu numai, ci și de monahi și oameni ai Bisericii.

Țin să le mulțumesc și eu tuturor acelora care ne-au apreciat, pentru că și eu am participat la această lucrare a lui Sokratis Vernardos. Însă, nu pot spune că această tentativă a lui a fost continuată de cineva pentru că, din punct de vedere muzical, lucrurile nu sunt atât de simple. Pentru că nu este deloc ușor să combini cele două moduri muzicale de scriere și de interpretare atât de diferite. Muzica europeană, diatonică, are anumite distanțe intervalice diferite de cele caracteristice muzicii bizantine, care se supune altor reguli. Este destul de dificil să combini cele două moduri diferite de scriere, dar și de interpretare.

Ar fi, însă, nedrept să nu amintesc că au avut loc și astfel de încercări care au și ele un scop bun astfel încât oamenii să poată lua contact cu astfel de lucrări alcătuite în spiritul muzicii occidentale.

Am fost de câteva ori la Sfântul Munte. Mărturisesc că acolo nu am simțit niciodată nevoia de a asculta muzică armonizată, așa cum este muzica occidentală. Doream să ascult doar muzică bizantină, care acolo, la Sfântul Munte, se aude cu totul altfel și te ridică la cer. Acolo este chintesența [gr. πεμπτουσία] muzicii bizantine, cântată de stranele pline de monahi.»

Minuni ale Sfântului Cosma Etolianul [3]

saint_cosmas_ofaetoliaÎntreaga viaţă a Sfântului Cosma este o minune. De la vârsta de nouăsprezece ani a călătorit pe jos, fără trăsuri şi animale, prin toată Grecia şi nu numai. Minune este faptul că a întemeiat, după mărturia pururea-pomenitului arhimandrit Haralambie Vasilopulos[1], două sute cincizeci de şcoli greceşti şi o mie două sute de şcoli primare. Minuni sunt multele sale proorocii, dintre care cele mai multe s-au împlinit după literă, iar celelalte urmează să se împlinească în viitorul apropiat.

A doua minune este că la şase zile după moartea sa, când a fost săvârşită înmormântarea, trupul său era nestricat şi răspândea mireasmă.

A treia minune de după moartea sa mucenicească a fost vindecarea unei femei demonizate, care în vremea înmormântării era de faţă şi când a văzut Sfintele Moaşte s-a tămăduit. Demonul a ieşit şi femeia s-a izbăvit de el pentru totdeauna.

Tot in timpul înmormântării, Sfântul a săvârşit încă o minune: l-a pedepsit pe unul dintre călăii săi. Acel necredincios şi lipsit de pocăinţă, în ceasul înmormântării, şi-a pus pe cap camilafca Sfântului Cosma şi râdea dispreţuitor, bătându-şi joc de el. îndată însă Dumnezeu l-a pedepsit. Ticălosul rob al lui Kurt paşa s-a îndrăcit, s-a dezbrăcat de haine şi a început să strige că el l-a omorât pe Sfânt. După aceasta, sângerosul Kurt paşa l-a închis în temniţă pe ucigaşul îndrăcit, unde ticălosul şi-a dat sufletul în cel mai rău chip.

(Constantin V. Triandafillu, Sfântul Cosma Etolianul – Viaţa şi învăţăturile, traducere de Ieroschim. Ştefan Nuţescu, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2010, pp. 201-202)

–––––––––-

[1] Pr. Hralambos Vasilopulos a fost Duhovnicul Pr. Marcu Manolis și conducatorul duhovnicesc al Uniunii Ortodoxe a Grecilor (P.O.E.) și al celui mai mare  ziar ortodox din lume Oρθόδοξος Τύπος (Presa Ortodoxă)

[2] Melosul bizantin și muzica europeană 

https://www.pemptousia.ro/2015/09/melosul-bizantin-si-muzica-europeana/

[3]  Minuni ale Sfântului Cosma Etolianul

http://www.doxologia.ro/viata-bisericii/sfantul-munte-athos/minuni-ale-sfantului-cosma-etolianul-i

Graiul Ortodox

În amintirea Părintelui Marcu Manolis: ” Viaţa duhovnicească este să păşeşti pe zăpadă şi să nu laşi urme “

Citește  mai multe aici despre Sf. Cosma Etolianul

♣ VIATA sfintitului mucenic si intocmai cu Apostolii COSMA ETOLIANUL – scrisa de Sfantul Nicodim Aghioritul

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/08/23/viata-sfintitului-mucenic-si-intocmai-cu-apostolii-cosma-etolianul-scrisa-de-sfantul-nicodim-aghioritul/

♣PARACLISUL Sfantului sfintit Mucenic si intocmai cu Apostolii COSMA ETOLIANUL (24 august)

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/08/24/paraclisul-sfantului-sfintit-mucenic-si-intocmai-cu-apostolii-cosma-etolianul/

♣Pr. Thodoros Zisis, TEME TEOLOGICE ŞI MORALE DE BAZĂ ÎN ÎNVĂŢĂTURILE SFÂNTULUI COSMA ETOLIANUL1

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/08/24/smerita-ofranda-sfantului-sfintit-mucenic-cosma-etolianul-la-implinirea-a-230-de-ani-de-la-stramutarea-sa-la-cerestile-locasuri/

II. 24 august – 230 de ani de la mutarea la cerestile lacasuri a Sfantului Mucenic Cosma Etolul, Noul Apostol

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/08/22/sfantul-cosma-etolul-sa-nu-afurisiti-pe-nimeni/

♣ Presb. Dionisie Tatsis: Invataturi ale Sfantului Cosma Etolianul (fragmente)

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2015/08/24/dionisie-tatsis-diversele-invataturi-ale-sfantului-cosma-etolianul-aplicate-la-viata-si-vremurile-noastre-iubirea-faptica-vs-iubirea-teoretica-falsa/

♣ Presb. Dionisie Tatsis despre diversele invataturi ale SFANTULUI COSMA ETOLIANUL, “misionarul neobosit al lui Hristos” (II): “Cel ce Il are pe Hristos in inima lui nu se teme de lumea intreagă”

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2016/08/24/presb-dionisie-tatsis-despre-diversele-invataturi-ale-sfantului-cosma-etolianul-misionarul-neobosit-al-lui-hristos-ii-cel-ce-il-are-pe-hristos-in-inima-lui-nu-se-teme-de-lumea-intreaga/

 

 

 

Anunțuri